Izraelski sud produžio pritvor palestinskoj tinejdžerki

Izraelski sud produžio pritvor palestinskoj tinejdžerki
Share

Tel Aviv (nex) – Izraelski sud je u ponedjeljak produžio pritvor 16-godišnje palestinske djevojke Ahed al-Tamimi i njene majke Nariman još dva dana.

Al-Tamimi je uhapšena u utorak od izraelskih snaga bezbjednosti u svom domu u Nabi Salehu na zapadnoj obali.
“Naš advokat nam je rekao da je vojni sud produžio pritvor za Ahed i Nariman do četvrtka”, rekao je Basem al-Tamimi, muž Narimana

Godine 2012, Ahd je primila nagradu Hanzala Courage iz administracije u distriktu Basaksehir u Istanbulu, nakon njenog suprotstavljanja hapšenju njenog brata od strane izraelskih snaga. U to vrijeme tadašnji turski premijer i danasnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga upoznali su palestinsku djevojku i izrazili divljenje njenoj hrabrosti.

Zbog protesta protiv okupacije palestinske teritorije, Ahedov otac, njena majka i njena braća su više puta bili uhapšeni.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je u utorak da palestinska omladina neće biti jedina koja će snositi posljedice svojih postupaka.

“Niko oko njih – ne samo djevojčica, već njeni rođaci – dobiće ono što zaslužuju”, rekao je Liberman na sastanku sa liderima jevrejske zajednice blizu granice Gaze.
Hapšenja su došla nakon video-snimka na kojem 16-godišnjak udara izraelskog vojnika.

Njen otac kaže, njegova ćerka je reagovala nakon teškog ranjavanja Mohameda al-Tamima, 14-godišnjeg dječaka, od strane izraelskih vojnika, koji je trenutno u komi.

Sa odlukom Trumpa o proglašenju Jerusalema za glavni grad Izraela, intenzivirani su protesti na palestinskim teritorijama, u arapskom i drugim dijelovima muslimanskog svijeta.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, 11 Palestinaca je umrlo u sukobima sa izraelskim bezbjednosnim snagama na Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Gazi, a više od 3.000 je povrijeđeno. Prema zvaničnim palestinskim izjavama, više od 6.400 Palestinaca – uključujući i brojnu djece – takođe su u izraelskim zatvorima.