Albanski jezik u Makedoniji postao drugi službeni jezik

Albanski jezik u Makedoniji postao drugi službeni jezik
Share

Sobranje u Skoplju, bez prisustva opozicije, danas potvrdilo novi zakon. Ostaje da se vidi da li će predsjednik Đorđe Ivanov reagovati

Upotreba albanskog jezika u institucijama i organima države na čitavoj teritoriji Makedonije je proširena novim Zakonom o upotrebi jezika, koji je danas izglasan u Sobranju. Ovim glasanjem, albanski jezik je, pored makedonskog, postao službeni jezik u Makedoniji i koristiće se u komunikaciji građana u svim institucijama u državi, čime je vlada Zorana Zaeva ispunila jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka.

Tako će se albanski jezik naći, osim na policijskim uniformama, i na dokumentima i poštanskim markama.

Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika. Nijedan od poslanika nije glasao protiv ovog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sjednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnika te stranke.

Protiv tog zakona svojevremeno se izjasnio predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, ali on sada treba da ga potpiše. Zasada, međutim, nema naznaka kako će Ivanov reagovati, ali je krajem decembra, u godišnjem obraćanju naciji, rekao da zakon podriva unitarnost Makedonije. Sličan stav Ivanov je imao i prilikom izbora Taljata Džaferija za predsjednika Sobranja, ali je nakon američke intervencije dramatično ublažio retoriku.

U toku su i završni pregovori između makedonskih i grčkih vlasti oko budučeg imena Makedonije.