Članovi Predsjedništva BiH primili političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC)

Članovi Predsjedništva BiH primili političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC)
Share

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira s trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Istaknuli su opredijeljenost za daljnjim radom na provođenju reformi i ispunjenjem uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.
Ponovljena je posvećenost nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine i finalizaciji odgovora na Upitnik Evropske komisije u što skorijem vremenskom roku. Izraženo je uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u smislu realizacije postavljenih ciljeva i prioriteta kada je u pitanju vanjska politika zemlje.

Članovi Upravnog odbora su ponovili podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i podsjetili da fokus treba biti na provođenju socioekonomskih i drugih reformi kako bi se poboljšao kvalitet života građana, unaprijedila vladavina prava i poboljšala javna uprava. Također, pohvalili su napredak načinjen u ovom pravcu i pozvali sve nivoe vlasti u zemlji da ulože dodatne napore kako bi se nastavili reformski procesi.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.