Demagogija Radončića: Kontrola nad Zavodom zdravstvenog osiguranja!

Demagogija Radončića: Kontrola nad Zavodom zdravstvenog osiguranja!
Share

Kako piše Slobodna Bosna za zamjenika direktora je izabran kadar organizacije SBB, iako ta organizacija djeluje kao opozicija, ali i dalje uzima budzetske fotelje za članove ove organizacije.

Radončić je danas pokazao da ne pomišlja napustiti vlast: „strateški partneri“ SBB i HDZ danas su preuzeli punu kontrolu nad jednom od najznačajnijih institucija federalnog zdravstva.

Mada već neko vrijeme lider SBB-a Fahrudin Radončić govori da se njegova stranka nalazi na izlaznim vratima vladajuće koalicije i da jedva čeka da SDA ponađe novog partnera kako bi SBB i formalno prešao u opozicione klupe, na današnjoj sjednici Federalne vlade definitivno je razobličena ova demagoška obmana. Radončić i SBB ne samo da ne namjeravaju napustiti vast, nego čini sve da osvoje nove pozicije, čak i po cijenu drastčnog kršenja zakona.

Naime, na današnjoj sjednici Federalne vlade izabrana je nova direktorica Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, kojim je proteklih skoro 20 godina upravljala Novka Agić iz SDP-a. Nju će zamijeniti Vlatka Martinović iz HDZ-a, koja je danas izabrana za v.d. direktora, dok će njen zamjenik biti Dževad Hamzić iz SBB-a. I Vlatka Martinović i Dževad Hamzić izabrani su glasovima ministara iz reda HDZ-a i SBB-a, koji su preglasali ministre SDA.

Resorni ministar Vjekoslav Mandić iz HDZ-a predložio je Vlatku Martinović za direktoricu Zavoda, no uprkos stranačkom pritisku nije želio predložiti zamjenika direktora Dževada Hamzića, jer taj prijedlog nije bio usaglašen na kolegiju Vlade. Umjesto Mandića, to je (suprotno Zakonu) učinio Radončićev ministar Vesko Drljača.

Ipak, u nastavku sjednice, Mandić je podlegao stranačkom pritisku, pa je zarad dobrih odnosa HDZ-a i SBB-a, naknadno predložio i Dževada Hamzića, kako bi izbor direktora i zamjenika direktora bio usklađen sa Zakonom.

Tako je desetak mjeseci pred kraj mandata, ova značajna institucija zdravstvenog sistema, čiji se budžet mjeri desetinama miliona KM, prvi put od osnivanja potpala pod dvostranačku kontrolu HDZ-a i SBB-a.