Denis Zvizdić: Presudu odvojiti od hrvatskog naroda

Denis Zvizdić: Presudu odvojiti od hrvatskog naroda
Share

Današnja presuda Haškog suda kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, a čelnici paradržave Herceg-Bosne osuđeni na 111 godina zatvora, predstavlja predugo čekanu pravdu i djelimičnu satisfakciju za žrtve zločina, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Presuda je bazirana na civilizacijskim standardima i normama međunarodnog prava, i u potpunosti odgovara relevantnim i dokazanim historijskim činjenicama, te pobija i anulira namjere onih koji bi se bavili revizijom i falsificiranjem prošlosti.

Presuda će, dugoročno gledano, dovesti do stavljanja tačke na pokušaje rehabilitacije ideje tzv. Herceg-Bosne ili sličnih paradržavnih, secesionističkih ili hegemonističkih projekata, jer nosi snažnu poruku i pouku koju će u konačnici svi, a posebno oni koji je trenutno osporavaju, morati prihvatiti kao orijentir za sve dalje aktivnosti i planove.

Zbog toga očekujem da se hrvatski dužnosnici, i u BiH, i u Hrvatskoj, distanciraju od nepobitno utvrđene odgovornosti presuđenog vojnog i političkog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne za počinjena djela zločina i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu i da prioritet daju pravdi, pravičnosti i traženju oprosta od žrtava zločina, jer se samo na pravdi i istini može graditi prosperitetna budućnost za sadašnje i buduće generacije.

Posebno važno je naglasiti da zbog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama, zločine i zločince nećemo nikada zaboraviti, ali da presuđenu hašku “šestorku” trebamo odvojiti od hrvatskog naroda, jer je riječ o individualnoj krivici onih koji su planirali i izvršili ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Potrebno je istinski vjerovati u zajednički život svih naroda i građana i uporno graditi ambijent koji će voditi ka izgradnji trajnog mira, stvarnog povjerenja i prosperitetne budućnosti BiH – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.