Dom naroda BiH: Usvojene izmjene Zakona o akcizama

Dom naroda BiH: Usvojene izmjene Zakona o akcizama
Share

Dom naroda državnog Parlamenta većinom glasova usvojio je danas Prijedlog izmjena Zakona o akcizama. Ove izmjene usvojene su na današnjoj sjednici u oba čitanja.

Za predložene izmjene Zakona o akcizama glasalo je 11 od 12 prisutnih delegata, a protiv je bio samo delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić. Sjednici nisu prisustvovali Sifet Podžić, Ognjen Tadić i Darko Babalj, piše Faktor.

Izmjene Zakona su usvojene bez rasprave u Domu naroda. Naime, predsjedavajući Doma Safet Softić je, nakon što su izmjene Zakona usvojene u prvom čitanju, predložio a ostali delegati su prihvatili, da se odmah obavi rasprava i glasa o ovom zakonskom prijedlogu i u drugom čitanju.

Uz ove izmjene usvojen je i zaključak da se one na usvajanje u Zastupnički dom pošalju po hitnoj proceduri, s obzirom da je u Domu naroda usvojen u oba čitanja. Predlagač ovog zaključka bio je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Halid Genjac, a podržalo ga je 10 delegata, dok je Martin Raguž bio suzdržan, a protiv njega je glasao Mario Karamatić.

Podsjećamo, ovim izmjenama predviđeno je povećanje putarina, a ne akciza na gorivo u visini od 15 feninga po litru, koje će biti iskorišteno za izgradnju autoputva i drugih putnih pravaca u BiH.

Na isti način i uz isti zaključk usvojena su i druga dva zakona iz ovog seta, odnonsno izmjene zakona o sistemu PDV-a i o uplatama i raspodjeli javnih prihoda.

(Bportal.ba/Faktor)