F.Radončić-SBB: Agresivnost i destruktivnost kao političko sredstvo za uništavanje društva i građana BiH

F.Radončić-SBB: Agresivnost i destruktivnost kao političko sredstvo za uništavanje društva i građana BiH
Share

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, zastupnici SBB-a na sutrašnjoj sjednici ne samo da neće podržati budžet nego će, po svemu sudeći, neusvajanje budžeta iskoristiti kao zgodan povod za napuštanje vladajuće koalicije. Prema nezvaničnim informacijama „Slobodne Bosne“, ministri SBB-a u Vladi Federacije BiH namjeravaju sutra fingirati podnošenje ostavki i na taj način i formalno okončati sudjelovanje SBB-a u izvršnoj vlasti. Navodno će ostavke podnijeti tri ministra SBB-a u Vladi Federacije BiH, dok će stotine dužnosnika ove stranke koji su raspoređeni u javnim i državnim preduzećima zadržati pozicije do isteka mandata.

Prema Zakonu o organizaciji rada organa uprave, ministri podnose ostavke u pismenoj formi predsjedniku Federacije BiH, ali čelnici SBB-a ne zarezuju previše zakonske procedure pa će njihovi ministri ostavke podnijeti na teatralan način u Parlamentu Federacije BiH, s jasnom namjerom da ostanu na ministarskim funkcijama „u tehničkom mandatu“ do izbora nove Vlade. Dakle, da uživaju sve privilegije vlasti, sa svim pravima ali bez ikakve odgovornosti, sve do okobarskih izbora naredne godine.

Naime, na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, ministri SBB-a uložili su više od 300 amandmana na predloženi budžet Federacije BiH, što je jedinstven slučaj ne samo kod nas nego i u okruženju, da stranka na vlasti ulaže amandmane na budžet koji je i sama kreirala. Autor većine amandmana je Adisa Arapović-Omerbegović, nedavno izabrana dopredsjednica SBB-a, inače supruga Adisa Arapovića, glavnog menadžera nevladine organizacije CCI.

Vlada Federacije BiH je odbila sve amandmane SBB-a, smatrajući ih potpuno neutemeljenim, nerealnim i neprovodivim, no svejedno će zastupnici SBB-a na sutrašnjoj sjednici zahtijevati usvajanje amandmana kako bi imali “opravdan“ razlog za napuštanje vladajuće koalicije.

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, sutrašnjim manevrom pokušat će razriješiti šizofrenu poziciju u kojoj se nalazi već dulje vrijeme pokušavajući spojiti nespojivo – da u isto vrijeme bude i vlast i opozicija. Krajnji ishod tog poteza biće golema šteta koju će pretrpjeti cijela BiH, budući da bez usvojenog budžeta BiH ne može računati na nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om.

Pravi haos nastupit će početkom drugog kvartala naredne godine, nakon isteka tromjesečne odluke o privremenom finansiranju koja se više ne može produljiti, kada Vlada Federacije BiH neće imati zakonskog osnova za transfere sredstava budžetskim korisnicima.

Radončić očito procjenjuje da će politički kapitalizirati haos koji je sam izazvao, što bi se u konačnici ipak moglo ispostaviti kao pogrešna računica.