BiH i regionVijesti

Krsmanović: Za BiH bi bilo ponižavajuće da Dodik bude dio kolektivnog šefa države

Share

Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove političke partije u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović mišljenja je da će 2018. godina biti novi početak za BiH jer će se dogoditi političke promjene koje građani očekuju, ali i da će se međunarodna zajednica više aktivirati u BiH.

Prokomentarisao je i mogućnost da aktuelni predsjednik RS bude kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred vladajuće koalicije u RS.

“Dodik se sada vrti u tome i boji se kako će reagovati međunarodna zajednica. Ukoliko bi se kandidovao za člana Predsjedništva BiH i došao na tu poziciju, mislim da mu vrlo lako i Evropska komisija može uvesti sankcije, jer on apsoluno nije Evropljanin”, mišljenja je Krsmanović.

Takođe smatra da bi za BiH bilo ponižavajuće da Dodik bude dio kolektivnog šefa države, (opaska redakcije: osim toga nalazi se na američkoj crnoj listi)  jer će, kako je istakao, on učiniti sve da te države što manje ime.

“To je ruganje evropskoj BiH. Mislim da mu to međunarodna zajednica neće dozvoliti. Sankcije njemu, blokada imovine, zabrana putovanja u zemlje EU -to će biti sljedeći odgovor. Mislim da međunarodna zajednica neće dozvoliti njegovo takvo ponašanje i ponižavanje države”, kazao je potpredsjednik NDP-a.

Govoreći o kandidatima Saveza za promjene za pojedinačne funkcije na predstojećim oktobarskim izborima, on je iznio stav da bi Mladen Ivanić trebalo da bude kandidat za predsjednika RS, a Mirko Šarović kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Vjeruje da bi te dvije pobjede mogle donijeti promjene na političkoj sceni u BiH.