Lieberman: Izrael je spreman platiti ceh Trumpove odluke o Jerusalemu

Lieberman: Izrael je spreman platiti ceh Trumpove odluke o Jerusalemu
Share

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da je Izrael spreman platiti cijenu poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao izraelskog glavnog grada, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Znali smo da postoji cijena koja se mora platiti nakon Trumpove odluke o Jerusalemu. Međutim, to je cijena koju smo spremni platiti”, poručio je Lieberman u izjavi za izraelske medije.

Lieberman je također kazao da Izrael zna šta i kako treba uraditi te je dodao da je najvažnije da zna i kada treba krenuti u akciju.

Trump je početkom decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i izazvao oštre kritike međunarodne zajednice, a posebno islamskog svijeta. 18. decembra je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasalo o rezoluciji koja je trebala potvrditi pravnu ništavnost te odluke, a SAD je veto glasom blokirao izglasavanje, Preostalih 14 članica glasalo je za rezoluciju. Isti tekst rezolucije bit će na dnevnom redu i Generalne skupštine UN-a u četvrtak i za usvajanje je potrebna dvotrećinska većina.