Lifestyle: Njega noktiju u hladnim zimskim danima

Lifestyle: Njega noktiju u hladnim zimskim danima
Share

Neka vaši nokti zablistaju i u toku hladnih zimskih dana, a vaša koža neka bude nježna i mekana i tokom zime

Svima nam je jasno kao dan, da je našoj koži zimi potreban posebna njega. Pored kože lica, ruku i kose, posebno su hladnoći izloženi naši nokti, osjetljivi su i njima je takođe potrebno posvetiti posebenu pažnju u hladnim zimskim danima. Danas ćemo se baviti ovom temom i predložiću vam neke od načina kako ih možete njegovati i sačuvati u hladnim danima.

Ali prije nego se posvetimo savjetima i pravilnoj zimskoj njezi, trebalo bi da znamo uzroke lomljivosti i osjetljivosti pogotovo u hladnom periodu.

Uzroci lomljivosti i osjetljivosti noktiju

Ponekad ravnoteža vlage u našem organizmu nije pravilno regulisana, a često nam nedostaje vitamina i hranljivih sastojaka – posebno zimi zbog ishrane siromašne hranjivim sastojcima. Vitamin D je izuzetno važan za nokte i njihov zdrav razvoj.

Pored nedostatka D vitamina, veliki problem nam prave deterdzenti i sapuni, jer isušuju našu kožu. Jedan od čestih uzroka lomljivosti noktiju je i aceton za uklanjanje laka, kao i hladan vazduh napolju i jak kontrast toplote unutra, jer u tom slučaju nokti ne mogu da uspostave i prilagode ravnotežu vlažnosti. Na taj način se isušuju, postaju krhki i lomljivi, a koža ruku ispucala i suva.

Ispucali, dosadni lomljivi nokti, iskrzali lakovi na noktima, suva i crvena koža ruku su prave noćne more za svakog od nas, ali ništa od ovoga ne mora biti slučaj, ako zimi prilagodite njegu noktiju i obratite više pažnje na nokte i pružite im pravilnu njegu.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o pravilnoj njezi ruku i noktiju u hladnim zimskim danima.

Pravilna njega noktiju u zimskim danima

Rukavice

Bez obzira da li izlazite napolje ili radite kućne poslove, rukavice su vaš savezik u borbi protiv suvih ruku, iskrzanih i ispucalih noktiju. Kada se uputite na posao ili šetnju neka rukavice postanu jedan od vaših modnih detalja i saveznik u borbi protiv hladnoće, isušene kože ruku i ispucalih noktiju, jer štite nokte i ruke od hladnoće i dodatnog isušivanja i ispucalosti. Prilikom obavljanja kućnih poslova takođe potražite vašeg saveznika-rukavice, zato što štite osjetljive nokte od štetnih sredstava za čišćenje, koja ih dodatno isušuju i čine još više krhkijim.

Kupka za njegu ruku i noktiju

Jedan od saveznika je i topla kupka za ruke, kojom biste trebali da obradujete vaše ruke i nokte  bar dva puta sedmično, najbolje su kupke koje sadrže maslinovo ulje, med ili ulje jojobe, njih možete i sami da napravite.  Najbolje je to učiniti uveče prije nego što odete u krevet, pustite ruke da se odmore nekoliko minuta u toploj kupki, a zatim ih pažljivo obrišite peškirom kako se aktivni sastojci ne bi izgubili i  kako bi se što bolje upili u kožu. Odgovarajuće kupke za ruke možete potražiti u najbližem marketu ili drogeriji.

Olovke za njegu noktiju

Olovke za njegu noktiju su takođe sjajno sredstvo, mogu se nanositi vrlo precizno na nokte i prednost im je u tome što štite nokte i imaju hidratatni efekat, a sastojci poput aloe vere, kokosovog ulja ili ulja jojobe su sve ono što je upravo potrebno našim noktima u hladnim zimskim danima.

Ulje za nokte

To su koncentrovana ulja, koja pored lijepog mirisa našim noktima i i kožici noktiju obezbjeđuju puno vlage, snadbijevaju ih sa važnim hranljivim sastojcima, ojačavaju nokte i sprečavaju pucanje noktiju kao i stvaranje zanoktica.

Maske za ruke i nokte

Za još intenzivniju njegu pogodne su maske za ruke, koje imaju bogatu formulaciju: pored ulja,koja se nalaze u olovkama i klasičnim kremama za ruke, sastojci ovih maski su obogaćeni i hijaluronom, sastojkom, koji nam pomaže u borbi protiv starenja kože. Ove maske se jednostavno oblače, kao i rukavice, a ostavljaju se da djeluju oko 10-ak minuta, zatim se uklanjaju i ostatak proizvoda se nježno utrljaju na ruke i nokte.

Krema za ruke

Kreme za ruke su od izuzetne važnosti za njegu noktiju. Iako je njihova svrha doduše zaštita i hidratacija kože, sastojci koji se nalaze u kremi veliki su saveznici i u njezi noktiju, jer njihova formulacija je prije svega hidratizujuća i njegujuća, a sastojci poput maslinovog ulja, pčelinjeg vosaka i sličnih su upravo ono što je noktima potrebno u hladnijem zimskom periodu.

Vitamini

Ono na šta posebno trebamo obratiti pažnju jeste unos vitamina u naš organizam, jer našem tijelu pogotovo u zimskim danima, nedostaju često određene hranljive materije poput cinka, gvožđa, vitamina C i D. Zimski način ishrane, koji se uglavnom sastoji od povećanog unosa masti i ugljenih hidrtara, kao i nedostatak sezonskog voća i povrća, ne obezbjeđuje nam dovoljnu količinu vitamina u organizmu. Zbog toga je preporučljivo da se u ishrani dodatno  koriste suplementi, koje takođe možete naći u najbližim apotekama ili drogerijama.