IzložbeKultura i umjetnost

Najava izložbe: Cata Dujšin Ribar – “Uvijek sam išla iz sebe i za sobom” – Autorice Mirele Duvnjak

Share

Cata Dujšin Ribar rođena je 1897. godine u Trogiru. Pravim imenom Katarina, rodila se kao peto od osmero djece u obitelji Gattin. Djetinjstvo provodi u Boki Kotorskoj, a nakon tri razreda Trgovačke akademije i tečaja slikarstva kod Emanuela Vidovića, studirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti gdje su joj profesori bili Ferdo Kovačević, Oton Iveković i Menci Clement Crnčić.

Slikala je dalmatinske krajolike i portrete s lirskim ili dramatskim obilježjem prirode. Izlagala je u Londonu, New Yorku, Washingtonu, Veneciji i Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti nije uspjela završiti iz zdravstvenih razloga te se potom slikarski usavršavala privatno kod Vladimira Becića, a usavršavala se i u Parizu i Londonu. Radila je kao restauratorica u Galeriji umjetnina u Splitu. Pisala je i objavljivala poezjiu.

Otvorenje:

Vrijeme: 1. mart 2018
Mjesto: Muzej grada Kaštela, Dvorac Vitturi, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić

O izložbi:

Izložba je to nastala međumuzejskom suradnjom Muzeja grada Trogira i Muzeja grada Kaštela. Slikarstvo Cate Dujšin Ribar utemeljeno na figuraciji očitovalo se u morfološkim inačicama konstruktivizma, intimizma i ekspresionizma. Koncept izložbe, odabir radova, predgovor u katalogu i likovni postav potpisuje viša kustosica Muzeja grada Kaštela, Mirela Duvnjak.Teme oko kojih je građena koncepcija izložbe je presjek stvaralaštva i osobnost slikarice koju ilustriramo biografskim podacima, kratkim filmom s dokumentarnim fotografijama i fragmentom intervjua nastalim 1992. u poznim godinama ove osebujne slikarice i poetese rođene u Trogiru. Trogir je zahvaljujući tome i Catinoj ljubavi prema njemu dobio ovu vrijednu zbirku otvorenu javnosti 1978. Galerija Cata Dujšin Ribar neodvojivi je dio bogatog identiteta i trogirske kulturne ponude.

Na izložbi su zastupljene dominantne teme koje su zaokupljale autoricu, portret, pejzaž i mrtva priroda. Kronološkim prikazom prepoznaju se mjene stila i rukopisa povezane s osobnim umjetničkim razvojem, ali i trenutačnim slikaričinim raspoloženjem. Izabrano je 38 djela iz trogirske kolekcije, njezino prvo ulje na platnu Pantan, iz 1914., dalmatinski i bokokotorski pejzaži, mrtva priroda, portreti, autoportreti, trogirske i druge vedute. Obuhvaćeno je razdoblje Catina stvaranja od početaka pa do kraja sedamdesetih godina 20. st. od ukupnog stvaralaštva koje je trajalo gotovo osamdeset godina.