Najava izložbe: Dario Šolman – Put srca / The Way of the Heart

Najava izložbe: Dario Šolman - Put srca / The Way of the Heart
Share

Putovanje umjetnika, prva obimna samostalna izložba Daria Šolmana u Splitu i Hrvatskoj, bavi se pitanjima odnosa između čovjeka, umjetnosti i prirode.

O izložbi i djelima:

Izložba je zamišljena kao tematski zaokružena multimedijalna instalacija. Središnji dio projekta čine video animacije, prikazane u različitim veličinama i formatima, neke projicirane, a druge ipak na monitorima. Slijedeći izložbeni medij su serije storyboarda (kratke likovne priče nalik stripu), koje su predstavljene kao raster digitalnih printova. Ova narativna komponenta služi kao temelj na kojem se grade daljnji likovni segmenti projekta. Treći element u ovom multimedijalnom kolažu su veliki geometrijski crteži prikazuju publiku u ljudskom mjerilu, izvedenu crnom papirnatom trakom na zidu izložbenog prostora.

Središnja tema varira kroz različite dvodimenzionalne medijske prijenose slike. Središnja pripovjedna nit prati grupu radoznalih putnika-lutalica u njihovoj potrazi za muzejom i umjetnikom. Priča tematizira pitanja o suvremenoj umjetnosti, umjetniku, kustosu i muzeju, te njihovom odnosu s publikom i kulturom koja ih okružuje. Motiv prirode je prisutan u raznim segmentima projekta kao protuteža ovim visoko-apstraktnim temama, dok blage naznake humora pokušavaju ublažiti njihov intenzitet.

Otvorenje:

Vrijeme: 16.01.2018. – 11.02.2018.
Mjesto: Galerija umjetnina Split

O autoru:

Dario Šolman je njujorški medijski umjetnik splitskih korijena. Diplomirao je na zagrebačkoj ALU 1998. godine, ali se u duhu vremena okrenuo multimedijalnom stvaralaštvu kao adekvatnom formatu u kojem je mogao spojiti formalni utjecaj neoekspresionističkog slikarstva osamdesetih u spajanju riječi i slike, ulične i visoke umjetnosti, s osobnijim utjecajem estetike stripa, te filmografije i ikonografije znanstvene fantastike, zasnovanima na bezgraničnom potencijalu konfabuliranja. Šolmanov višedimenzionalni, vizualno-literarni umjetnički projekt u nastajanju svoj optimalni prezentacijski format pronašao je u virtualnom prostoru Interneta kao okruženju pogodnom genezi, akumulaciji i povezivanju raznorodnih multimedijskih i tekstualnih sadržaja, a može se pogledati na poveznici filmlog.org.