Oborci: Četiri osobe optužene za ubistvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti

Oborci: Četiri osobe optužene za ubistvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti
Share

Kako prenose BiH mediji, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

1. Čigoja Branka, rođenog 07.05.1973. godine u Mrkonjić-Gradu,

2. Todić Željka, zv. “Kruško“, rođenog 28.05.1963. godine, u Mrkonjić-Gradu,

3. Boškić Saše, rođenog 06.04.1972. godine u Mrkonjić-Gradu,

4. Glamočak Milorada, rođenog 12.04.1964. godine u Mrkonjić-Gradu.

 

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS iz Mrkonjić-Grada, dana 13.09.1995. godine, došli do objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zarobljeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić-Grada, koje su pripadnici VRS odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice, te iz objekta u nekoliko skupina izveli ukupno 28 osoba.

Nakon izvođenja zarobljenika, optuženi su, lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, u dvorištu objekta ubili 28 žrtava, te se samo jedan zarobljenik uspio spasiti i preživjeti strijeljanje.

Optuženi Glamočak Milorad, po zapovijednoj odgovornosti, tereti se da je znao za zapovijed da se zarobljeni civili ubiju, te da se suglasio sa tom zapovijedi i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zarobljenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinioci otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173 KZ BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da će optužbe dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.