OIC pozvao cijeli svijet na priznavanje Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine

OIC pozvao cijeli svijet na priznavanje Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine
Share

U deklaraciji nakon Samita islamskih zemalja u Istanbulu navedeno je kako su u slučaju pasivnosti VSUN-a (o Jerusalemu) spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).
“Izjavu američke administracije u vezi sa statusom Jerusalema odbacujemo i osuđujemo”, navedeno je u deklaraciji objavljenoj nakon samita održanog danas u Istanbulu.

Predstavnici članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela što je povuklo oštre reakcije cijelog svijeta, naročito islamskih zemalja.

“Potvrđujemo da priznajemo državu Palestinu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se u deklaraciji.

Osnivanje Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koja je sa 57 članica na četiri kontinenta, nakon UN-a, najveća međudržavna organizacija, oslanja se na važnost koju islamski svijet pridaje Jerusalemu.

OIC je osnovan odlukama šefova država i vlada islamskih zemalja okupljenih u Rabatu, u Maroku, nakon što je 1969. zapaljena Al-Aksa koja je od izrazite važnosti za muslimane. Al-Aksu je 21. augusta 1969. zapalio kršćanski ekstremista Michael Dennis Rohan. U požaru je izgorio mihrab Al-Jami’ al-Qibli kao i minber star gotovo hiljadu godina. Rohan je vjerovao kako će uništenje džamije ubrzati dolazak Mesije i bio je član reda Church of God. Kasnije je objavljen izvještaj u kojem se navodi kako Rohan nije psihički uravnotežen.