Pred istorijski samit: Kim obilazi Singapur, Trump slavi rođendan

Pred istorijski samit: Kim obilazi Singapur, Trump slavi rođendan
Share

Pred istorijski samit između lidera Sjeverne Koreje i Amerike, atmosfera je opuštena. Kim je obišao sinoć Singapur, a Trump je u društvu singapurskih kolega proslavio njegov 72. rođendan.

Američki predsjednik Donald Trump, koji će u četvrtak napuniti 72. godine, uživao je u ranije upriličenoj proslavi rođendana tokom ručka sa premijerom Singapura Li Hsijen Lungom.

Trump se danas sastao sa premijerom Singapura i pomoćnicima oba lidera, a ministar vanjskih poslova Singapura Vivijan Balakrišnan (Vivian Balakrishnan) objavio je na Twitteru fotografiju Trumpa i torte.

Trump je tokom radnog ručka sa premijerom Singapura i pomoćnicima oba lidera rekao da misli da bi “stvari mogle da ispadnu veoma lijepo” sa Severnom Korejom.

On je, također, rekao Liju da je odluka da se samit održi u Singapuru donesena “veoma svjesno” i izrazio zahvalnost zbog organiziranja samita.

– Cijenimo vaše gostoprimstvo, profesionalizam i vaše prijateljstvo – rekao je Trump.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je sjedio pored Trumpa na ručku, naveo je u saopštenju da je Trump “dobro pripremljen” za taj sastanak.

Na drugoj strani, lider Sjeverne Koreje, upoznavao je ljepote noćnog Singapura.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un napustio je svoj luksuzni hotel u kasnim noćnim satima kako bi obišao Singapur, neposredno uoči njegovog istorijskog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Kim je proveo veći dio dana van očiju javnosti, izazivajući medijske spekulacije da planira strategiju za sutrašnji samit s Trumpom. On je, međutim, u večernjim satima po lokalnom vremenu napustio svoj hotel St. Regis i obišao je Cvjetni dom u regiji singapurskog zaliva sa singapurskim ministrom vanjskih poslova Vivianom Balakrishnanom.

Ministar je napravio selfie s nasmiješenim Kimom koji je nosio svoje karakteristično maoističko odijelo i postavio je fotografiju na Facebook.

U pratnji tjelohranitelja, Kim je također obišao turističku atrakciju Marina Bay Sands.

Neki eksperti tvrde da Kimov obilazak grada ukazuje na to da su Sjeverna Koreja i SAD približile stavove uoči samita. Tokom dana su se visoki diplomati iz dvije zemlje sastali u hotelu u okviru završnih priprema za samit.