Predsjedavajući Zvizdić u audijenciji kod pape Franje

Predsjedavajući Zvizdić u audijenciji kod pape Franje
Share

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića. Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje Bosni i Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota. Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

”Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostali su  urezani u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, saradnje razvoja i tolerancije”, rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući  Zvizdić je upoznao papu Franju  sa aktuelnom  političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio je na govoru koji je Papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva  u Evropskoj uniji zemljama s područja zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni konsenzus naroda i građana koji u njoj žive.
Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranja kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bisne i Hercegovine.
Predsjedavajući  Zvizdić i papa Franjo su  razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog  ugovora između Svete Stolice i BiH  i Dodatnog protokola  na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog  ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost. Predsjedavajući Zvizdić je rekao  da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog ugovora.
Predsjedavajući  Zvizdić  je papi Franji poklonio Povelju Kulina-bana, najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina, odnosno 29. augusta 1189. godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike.
“Koliki je značaj Povelje Kulina bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom bosanske državnosti”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić.
Uz Povelju Kulina bana, poklonio je i knjigu “Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini”. Ova velika monografija napisana je paralelno na četiri jezika i podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, saobraćaja, militarija itd. Knjiga sadrži 1800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda Bosne i Hercegovine, odnosno s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Monografija „Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini“ na dostojan i seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe i na jednom mjestu objedinjuje sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne i Hercegovine.
Papa Franjo je predsjedavajućem  Zvizdiću  poklonio medaljon Anđela mira koji je uradio rimski umjetnik  Guido Veroi i koji predstavlja savremene izazove: spaja sjever i jug i harmonizira ih, dok se sa druge strane bori sa svim razarajućim silama kao što je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodušnost.
Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga  da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.
Nakon susreta s papom Franjom, predsjedavajući  Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom

Izvor: VM BiH