Preminuo Vojislav Vujanović – likovni, pozorišni i književni kritičar

Preminuo Vojislav Vujanović - likovni, pozorišni i književni kritičar
Share

Sinoć je u Sarajevu u 81. godini života preminuo Vojislav Vujanović, istaknuti likovni, pozorišni i književni kritičar.

Vojislav Vujanović je rođen u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u OslobođenjuVečernjim novinama i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista Naši dani, časopisa Pozorište, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa Stećak. Pisao je prepoznatljive textove i kritike na mnogim portalima, analize i kritike umjetnika i njihovih djela.

Nakon poezije, opredijelio se za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.

Vojislav Vujanović je u više prilika pisao kritike za izložbe u organizaciji naše agencije. Držao je govore na otvorenju izložbi, iako narušenog zdravlja, uvijek pronalazeći  snage i inspiracije da podrži, pomogne i unaprijedi kulturu i umjetnost Bosne i Hercegovine.

Počivaj u miru i hvala!