BiH i regionVijesti

Reakcija Prof. dr. Zlatka Lagumđžije na “prozivke” povodom njegovog boravka na Meki

Share

Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i “multikulturalizmu” kojem je problem što sam bio u Meki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje – zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Ovako je dr. Lagumdžija komentarisao prozivanje od strane nekih medija, povodom njegovog odlaska na Meku.

– Vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation) održan je za Ramazan u augustu mjesecu 2012 g. na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Poziv na Samit sam dobio i tamo boravio kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine – napisao je Lagumdžija na Facebooku.

– Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Meke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenucima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu “spasa” skupa sa hiljadama drugih izbjeglica.

– Tačno je, boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Meki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru – napisao je Lagumdžija.

Dodao je kako u tome “niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv”.