Reakcija Prof. dr. Zlatka Lagumđžije na “prozivke” povodom njegovog boravka na Meki

Reakcija Prof. dr. Zlatka Lagumđžije na "prozivke" povodom njegovog boravka na Meki
Share

Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i “multikulturalizmu” kojem je problem što sam bio u Meki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje – zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Ovako je dr. Lagumdžija komentarisao prozivanje od strane nekih medija, povodom njegovog odlaska na Meku.

– Vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation) održan je za Ramazan u augustu mjesecu 2012 g. na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Poziv na Samit sam dobio i tamo boravio kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine – napisao je Lagumdžija na Facebooku.

– Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Meke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenucima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu “spasa” skupa sa hiljadama drugih izbjeglica.

– Tačno je, boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Meki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru – napisao je Lagumdžija.

Dodao je kako u tome “niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv”.