SBB dijeli policiju manjeg entiteta u BiH?

SBB dijeli policiju manjeg entiteta u BiH?
Share

Na jučer održanom sastanku predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH nije potpisan usuglašeni tekst dogovora vezanog za status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Naime, dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika su na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta čime je de facto ugroženo usvajanje novog zakon kojim se regulira status za više od 400.000 penzionera, među njima i policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara u razgovoru za Slobodnu Bosnu otkrio je stvarne razloge zbog kojih je dio Unije samostalnog sindikata policije u posljednji tren promijenio stav i odbio potpisati sporazum koji je, smatra ministar Čampara, iznimno povoljan.

Čampara kaže da se u pozadini krije stranački interes Radončićevog SBB-a koji se već neko vrijeme ponaša po principu “što gore-to bolje”.

-Radončić ne traži rješenje nego problem – kaž Čampara u rezgovoru za Slobodnu Bosnu.

Šta su, ustvari, bili početni zahtjevi Sindikata policije?

– Početni zahtjevi su bili da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, iako zakon o PIO poznaje samo kategoriju osiguranika. Vlada prepoznaje potrebu da izađe u susret policajcima kao posebnoj kategoriji osiguranika, imajući u vidu složenost i opasnost poslova kojima se bave, bez obzira i na beneficije koje već imaju i ostvaruju. Vlada nije mogla pristati da se u zakon o PIO ubacuju nove kategorije osiguranika, kao što su policijski službenici, jer bi to za sobom povuklo i druga zanimanja kao što su rudari, ljekari, radnici, vatrogasci željezničari, piloti, vozači itd. te bi to u potpunosti urušilo novi koncept zakona jednakopravnosti i pravednosti kod izračuna penzija.

Na šta je Vlada u pregovorima pristala?

– Mi smo ponudili da se policija tretira kroz izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, da Vlada usvoji takav Zakon, koji policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka i da se Zakon o PIO i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima razmatraju i donose u isto vrijeme i na istoj sjednici, odnosno da to bude jedan set zakona. Objasnili smo i Sindikatu policije da je izričiti zahtjev Saveza udruženja penzionera koji predstavljaju 411.000 penzionera da nema uvođenja bilo kakvih novih kategorija u Zakon o PIO.

Zašto nije potpisan sporazum na pregovorima 1. decembra?

– Pa to nikome nije jasno! To je trebalo biti vrlo povoljno rješenje za policiju koje niti jedna druga djelatnost u državi nema! Da apsurd bude veći, sindikati policije su prihvatili ovu ponudu jer, realno, ovakva ponuda se ne odbija. Onda su dvojica predstavnika sindikata tražila dodatnu garanciju da se u novom zakonu o PIO kaže da će Parlament FBiH donijeti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, što je zapravo pravno nemoguće i predstavlja prejudiciranje rješenja da se jednim zakonom nameće donošenje drugog, a posebno što bi to bio signal i ostalim kategorijama uposlenika da traže svoje prepoznavanje u novom zakonu, a u FBiH je više od 4.000 zanimanja. Jučer je predsjednik Sindikata rudara FBiH, već rekao i najavio, ako bi se to desilo sa policajcima, da se tretiraju na takav način, odmah se isto traži i za rudare.

Sasvim konkretno, koliko bi iznosila penzija policajca a koliko policijskih starješina?

– Konkretno, na osnovu tabelarnih podataka i simulacije koju je uradio Fond PIO, a na osnovu ovoga petogodišnjeg prosjeka kako smo mi predložili i ponudili Sindikatu policije, to bi značilo da policajac koji ima plaću 1.475 KM, njegova penzija bi iznosila 991,17KM, nešto viši čin policijskog službenika sa plaćom od 1.946 KM, njegova penzija bi iznosila 1.307 KM, te na kraju oni sa najvišim činovima koji imaju, recimo, plaću 2.800 KM, njihova penzija bi bila 1.894 KM.

Dakle, da zaključim, odnos plaće i penzije je oko 67,17 posto. Evropski prosjek je 62 posto. Moram još reći da je ova simulacija rađena na osnovu tačnih podataka iz Fonda PIO i osiguranicima sa imenima i prezimenima, kao i njihovim činovima, koji rade i ostvaruju ove plaće i kojima se uplaćuju doprinosi. Dakle, radi se o realnoj bazi podataka sa tačnim imenima i prezimenima, te za svaki kanton posebno i nivo FBiH, jer su i plaće policijskih službenika različite po kantonima, ali je omjer plaće i penzije svima oko 67 posto.

Kako će se na koncu razriješiti ovaj problem? Hoće li se nastaviti pregovori?

-Vlada je uvijek spremna na razgovore i pregovore. Naš je najveći interes i briga 411.000 penzionera, redovna isplata penzija i stabilnost Penzionog fonda, kao i mogućnost da se penzije povećaju za 10 i pet posto. Sve je ovo upitno bez donošenja novog zakona.

Vidite li u pozadini cijele priče neke skrivene političke interese?

– Apsolutno. Žao mi je što su neki uspjeli iskoristiti jedan mali dio predstavnika sindikata policajaca za svoje sebične i uskostranačke interese te doveli policajce u ovaj položaj. Znamo da su ih nagovarali kod posljednjih pregovora da ne prihvate ovu ponudu Vlade, to su nam kasnije priznali ljudi iz sindikata da su bili pod političkim pritiskom.

Odgovorno tvrdim da ne postoji policajac koji ne podržava prijedlog Vlade da se njihov status oko penzionisanja rješava kroz Zakon o policijskim službenicima sa petogodišnjim prosjekom koji je najpovoljniji za njih.

Kada policajci čuju šta je nuđeno i šta njihovi predstavnici sindikata nisu prihvatili, bojim se da će ti predstavnici sindikata imati ozbiljne probleme sa svojim članstvom, te će svi vidjeti da su iskorišteni i izmanipulirani od pojedinih političara.

(faktor.ba)