In memoriam: Tomislav Perazić – Zivim život kao od šale, boje su moj svijet

In memoriam: Tomislav Perazić - Zivim život kao od šale, boje su moj svijet
Share

Nakon duge i teške bolesti umro je legendarni zenički umjetnik, akademski slikar Tomislav Perazić.

Tomislav Perazić rođen je u malom mjestu Dupilo kod Bara 1934 godine. Srednju školu za primjenjene umjetnosti završio je u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Ljubljani 1961 godine. Svoje prve impresije, po dolasku u Zenicu 1962 godine ostvario je radeći kao likovni moderator u zeničkoj Željezari. U pogonima čeličana i visokih peći družeći se sa radnicima, počinje da stvara djela kroz cikluse „ljudi i vatre“, a izražajne crvene boje u odsjaju neba nad Zenicom, kad se izlijevao užareni čelik, bile su prisutne kroz njegove poteze na platnu.

Malo je umjetnika kao što je Tomislav Perazić koji se odvaže da eksperimentišu kroz apstrakcije sa koloritom, stvarajući svoje kompozicije sunca mediterana, mimoza, maslina, vodopada, riba i figura žena. Njegova istraživanja posebno su prisutna kroz slikanje na kartonu, lesonitu, glas papiru,panel pločama i juti, kod kojih tekstura daje reljefnost nanesene boje.

Još tokom studija na likovnoj akademiji u Ljubljani Tomislav Perazić se posebno iskazao kao odličan crtač radeći portrete, figure i grafike u predmetnoj nastavi kod profesora Božidara Jakca.
Crteži tušem na kojim vidimo mnogo detalja mora, maslina, riba, barki i sunca stalna su nostalgija umjetnika koja ga vraća u rodni kraj.
Poseban segment njegovog umjetničkog stvaralaštva su portreti rađeni olovkom i ugljenom kao i akvarelom i uljem. Djela Tomislava Perazića nalaze se u stalnoj postavci galerije portreta u Tuzli, a učesnik je i visoko rangirane međunarodne selektivne izložbe portreta u ovoj galeriji.
Tomislav Perazić član je u druženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) od 1964.godine, a od 1974.godine je i član društva likovnih umjetnika Zenice. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj rad, kao što su: Dvanaestoaprilska nagrada grada Zenice (1979.), zatim prva otkupna nagrada za crtež na slobodnu temu-Ex tempore, Nova Gorica-Slovenija (1987.), otkupna nagrada za grb grada Bara (1989.), otkupna nagrada za suvenir grada Bara (1990.), kao i nagrade Zenice za 35 godina umjetničkog stvaralaštva (1999 ). Do sada je bio učesnik na 180 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko 100 samostalnih izložbi.

O svom stvaralaštvu ovaj umjetnik, koji je stvarao do posljednjeg dana, kaže :

”Zivim život kao od šale, boje su moj svijet, crteži, grafike, akvareli, ulja.”

I zaista kad gledamo vatromet kolorita i slobodnih poteza stičemo utisak da njegovim venama teče boja.

Tomislav Perazić je počasni član grupacije MerisCon Art. Pogledajte promotivni video njegove izložbe:

MAGistralov text iz 2017. godine, autor Milenko Šećerović i Hari Maslić