Tramp za Kima: Moje nuklearno dugme je moćnije i funkcionise!

Tramp za Kima: Moje nuklearno dugme je moćnije i funkcionise!
Share

Američka agencija objašnjava da Tramp ne posjeduje stvarno nuklearno dugme na svom radnom stolu, već da taj sistem može da se pokrene određenim procedurama.

Američki predsjednik Donald Trump, ismijavajući objavu sjevernokorejskog lidera da ima nuklearnu tipku, poručio je u utorak da je njegova nuklearna tipka “veća i moćnija” te da uz to i “radi”.

“Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi”, napisao je Trump u tvitu.

Kim Jong Un je, otvarajući vrata obnovi razgovora o sudjelovanju svoje zemlje u Zimskim olimpijskim igrama koje se u veljači održavaju u Južnoj Koreji istodobno snažno upozorio da će nastaviti s masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava unatoč sankcijama UN-a.

Njegovo novogodišnje obraćanje uslijedilo je nakon snažnog porasta broja lansiranja balističkih raketa u 2017. kao i šestog i dosad najsnažnijeg nuklearnog experimenta. Kim, koji je obećao da će razviti oružje koje može doprijeti i na američko kopno, poručio je da ima nuklearnu tipku na svom stolu.

(HINA)