Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator kao sredstvo političkog obračuna (1)

Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator kao sredstvo političkog obračuna (1)
Share

Ponovno aktiviranje feljtona je uvod za mediaplan koji ima za cilj ogoliti projekat udruženog antibosnaskog poduhvata čiji su nosioci lideri sarajevske organizacije koja “formira” afere političkim protivnicima, a sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Uskoro dolazi materijal koji pokazuje pozadinu djelovanja i laži koje je plasirao Asim Kurjak i trenutni Rektor univerziteta u Sarajevu. Naravno zbog toga su odavno trebali da sjede u istražnom zatvoru: prodaja diploma, uništavanje dokumentacije, djeljenje magistrata i falsifikovanje diploma, a koje oni i njihovi “osmorci” nemaju.

Posjećamo na feljton monitrane afere Respirator i njenu hronologiju:

Izborna kampanja je počela pojavom afere „respiratori“. U svakoj drugoj državi uspjeh koji je napravila Vlada Fadila Novalića, zajedno sa ostalim institucijama, štabovima i na kraju menadžment KCUS-a bio bi dočekan od strane javnosti sa podrškom, povjerenjem, a time i izvjesnim kapitalom za pobjedu na sljedećim izborima.

Međutim to su osjetili politički oponenti koji imaju veliki uticaj na javnost, medije i sudske institucije, pogotovo u Sarajevu, te su otvorili put stvaranju afere Respiratori, koja će staviti u drugi plan sve pozitivno što su uradili gore- spomenuti. Stvarajući aferu Respiratori, kontroverzne organizacije koje drže poluge u državnom sudstvu, dijelu medija i velike dijelove vlasti na sva tri nivoa, udruženim snagama, već više od mjesec dana pokušavaju da preuzmu kontrolu u Federaciji BiH. O detaljima tog udruženog plana kasnije. Ovom prilikom je dovoljan primjer sjedećeg kriminalnog podmetanja.

Respiratori ACM812A koji su nabavljeni su najrasprostranjeniji u zdravstvu širom svijeta. Međutim, kako optužba za pronevjeru novca ili nezakonitog provođenja tendera, najvjerovatnije ne može biti dokazana, jer je urađeno sve po zakonu, onda je kontroverzna organizacija uradila nešto što principijelno mora da bude sankcionisano od strane sudskih institucija: Naime, ubacili su drastičnu falsificiranu izmišljotinu da su respiratori ACM812A neupotrebljivi tj. da nisu uopšte respiratori. Takav zaključak je donio „expert“, koji je još prije izvjesnog vremena preko za to poznatog medija valjao gluposti, izmišljotine o zdravstvenom sistemu, posebno KCUS-u.

Kratko rečeno, laž je da produkt ACM812A Ventilator (Pojam Ventilator u engleskom jeziku je identičan pojmu respirator) nije namijenjen za stacionarni operativni pogon. Laž je da je ACM812A samo VENTILATOR. Radi se o namjernoj zloupotrebi engleske riječi Ventilator, a koja u kontekstu zdravstvenog produkta ima značenje „ventilatory system“ tj. uređaj za disanje ili respirator, odnosno „respiratory system“ tj. sistem za pomaganje disajnog trakta.

Dakle, „expert“ je dao lažne podatke Tužilaštvu koje istražuje ovaj slučaj.

U uputstvu za rukovanje kod sistema ACM812A stoji između ostalog sljedeće:

Suitable for adult and child

 For various treatment environments such as emergency room, operating theater, ambulance, patient transfer and first-aid

 Unique invasive and non-invasive ventilation modes to meet the different patients’ needs

Prevod:

  • namijenjen za odrasle i djecu (pacijente)
  • namijenjen za hitnu pomoć, operacionu salu, transfer pacijenata
  • specijalni modusi za invasivnu i ne-invasivnu upotrebu

Sve ovo prethodno „expert“, od strane poznate organizacije, je ovo prešutio i poslao potpuno suprotne informacije sudskim organima tj. slagao ih.

Dalje u tehničkoj dokumentaciji, famoznog respiratora, pored ostalog stoji i sljedeće:

Note: This machine can be a portable one with oxygen cylinder.

Prevod:

Napomena: ova mašina uz dodatnu flašu (cilindar) kiseonika može da se koristi i mobilno (o.r. dakle da je npr. na hitnoj intervenciji nosi dio tima)

Drugim riječima to je karakteristika koja ovaj uređaj čini još boljim, jer je namijenjen za različite situacije, pogotovo vanredne. I ovu činjenicu „ekspert“ je prešutio.

Možda najvažnija informacija, koja potvrđuje da su poručeni respiratori, u stvari, jedan od najboljih produkata te vrste koji su dostupni na tržištu je sljedeći pasus u dokumentaciji:

It fits the patient who needs machine ventilation for a long time, and also can be used for “extend lung” of the chest surgery.

Prevod:

Namijenjeno pacijentima koji duže vrijeme trebaju pomoć za disanje, takođe i nakon operacije grudnog koša.

Kako stvari stoje, afera Respirator je kontraudar od strane političkih opcija koje pripremaju teren za sljedeće izbore.

Pri tome koriste sadomazohistički nagon bošnjačkog korpusa koji sve one koji počinju da se izdvajaju od većine, pogotovo kad je u pitanju sposobnost „uspjeha“ na zdravoj osnovi i naravno novac, za „skidanje glava“ i „linčovanje“.

Samo kod Bošnjaka je „pošteno“ da imaš firmu, ali da radiš za „džaba“. Samo u BiH je skandal, ako preduzeće promijeni spektar djelovanja i ostvari uspjehe. Samo u BiH je kriminal, ako stvaraš profit dok je “vanredna situacija”. Samo u BiH je patriotizam raditi “džaba”, ali 500 000 boraca traže naknade za svaku sekundu provedenu u ratu. Logika koja pokazuje nesposobnost (asocijalnu deformaciju) kad je u pitanju odnos prema opštem dobru.

Prokletstvo o kojem je pisao i Meša Selimović i koji je postao „dobar“ tek kad je umro. Prije toga je bio izdajnik, konvertit i prevarant.

Kompletnu dokumentaciju o respiratoru ACM812A, a koji je uspio da nabavi Fikret Hodžič i to u situacji kad je to bilo skoro pa nemoguće, možete pročitati OVDJE.