Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator kao sredstvo političkog obračuna (3)

Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator kao sredstvo političkog obračuna (3)
Share

Ponovno aktiviranje feljtona je uvod za mediaplan koji ima za cilj ogoliti projekat udruženog antibosnaskog poduhvata čiji su nosioci lideri sarajevske organizacije koja “formira” afere političkim protivnicima, a sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Uskoro dolazi materijal koji pokazuje pozadinu djelovanja i laži koje je plasirao Asim Kurjak i trenutni Rektor univerziteta u Sarajevu. Naravno zbog toga su odavno trebali da sjede u istražnom zatvoru: prodaja diploma, uništavanje dokumentacije, djeljenje magistrata i falsifikovanje diploma, a koje oni i njihovi “osmorci” nemaju.

Posjećamo na feljton monitrane afere Respirator i njenu hronologiju:

Još u maju prošle godine MAGistral je pored upozorenja javnosti da je Afera Respirator montirana afera, s validnim dokumentima, a da bi spasio živote oboljelih od COVID-a, obavijestio javnost da su respiratori “zbog kojih je montirana optužnica” najrasprostranjeniji respiratori u svijetu i da su namijenjeni kako za stacionarnu, tako i za mobilnu upotrebu.

Osim što tužioci u ovom postupku barataju samo interpretacijama i konstrukcijama, fatalno je da javnost dezinformišu i pripremaju teren za njihove ciljeve. Naime, cijena respiratora je takođe bila jedna realna cijena koja je u tom momentu i u tom vremenu bila na tržištu. MAGistral je i tada na svojoj stranici mjesecima držao originalni prodajni list respiratora sa cijenom koja se kretala od 30.000 eura, pa naviše. Očigledno tužilaštvo pokušava montiranjem najniže cijene “izmisliti” višak koji su, po njima, uzeli Premijer Novalić i ostali optuženi u ovom predmetu.

Od početka izmišljanja afere Respirator dogodile su se i događaju šeme koje lako pokazuju da se radi o montiranju afera s političkim ciljevima. U međuvremenu imamo proganjanje i rušenje montiranim aferama OSA-e, korištenje porodičnih tragedija kao živih štitova u pravljenju (montiranju) pritiska za poznate “izborne” promjene i tako unedogled.

U isto vrijeme u državne komisije i nadzorna tijela “ubacuju se” ekstremisti poput srpskog ekstremiste Kojića koji je napravio i izmislio spisak od više hiljada Bošnjaka i Hrvata kao počinioca ratnih zločina, a da bi stvorio “balans” za najveće zločine nakon drugog svjetskog rata koje su počinile u 90-tim godinama srpske vojne, policijske i para- snage i pojedinci. 90% na tom spisku “opisanih” navodnih zločina je pisao tim okupljen oko srpskog ekstremiste Kojića koji je prije nekoliko mjeseci objavio lične podatke zaštičenog svjedoka u slučaju genocida u Srebrenici! Tužilaštvo radi i po svoj prilici montira razne afere, zatvara bez dokaza ljude koji najvjerovatnije nemaju ništa sa smrću Memićevog sina, nedjelovanjem “pojačava” petogodišnji linč nad jednom bolesnom djevojkom, ne reaguje na javne prijetnje Memića upučene njoj i drugima….Srpski ekstremista Dodik sve Bošnjake naziva fašistima, ali od Tužilaštva nikakve reakcije po službenij dužnosti. I tako unedogled.

Drugim riječima, pravosuđe u BiH ne funkcioniše, širi nepovjerenje, tjera nas sviju iz BiH.

O kakvoj perfidnoj, ali ipak providnoj montaži afere se radi, najbolje govori reakcija odbrane optuženih iz koje je svakom zdravorazumskom i dobronamjernom sve jasno “ko dan”:

Glavna braniteljica iz advokatskog tima premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović na početku svog izlaganja je kazala kako ne može da ne iskaže svoje razočarenje da je “ovakav akt uopće prošao kontrolu sudije za prethodni postupak”.

– Ova optužnica ne samo da nije potkrijepljena dokazima, već krivična djela u njoj nisu čak ni opisana. Premijeru se na teret stavlja primanje dara radi trgovine utjecajem, ali se nigdje ne navodi kakvog dara, od koga, kad, šta – kazala je Vidović.

Dodala je da protivpravnu imovinsku korist tužioci tek namjeravaju dokazati.

– Kažu u iznosu koji će biti… Tužilaštvo ovdje ima namjeru provoditi istragu tokom glavnog pretresa. Vjerujem da Sud to neće dozvoliti – kazala je Vidović.

Dodala je i da su tužioci kazali da je ovdje iskorišteno stanje prirodne nesreće.

– Mi tvrdimo da to ne potvrđuje nijedan jedini dokaz. Naprotiv. Tužilaštvo potpuno zanemaruje okolnosti u kojima se iz dana u dan mijenja situacija – kazala je Vidović, te citirala novinske članke koji govore o vanrednim okolnostima i općoj panici koja je u to vrijeme vladala zbog proglašenog stanja pandemije.

– Dokazat ćemo da je svaka radnja premijera bila usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije. On se u tom periodu na tri načina borio da nabavi respiratore: prvi je da ga proizvede domaća firma u BiH iz Gradačca, drugi je da domaće firme Prevent, Hifa ili Bingo nabave 100 respiratora i treći je da se nabavi preko Federalne uprave civilne zaštite – navela je Vidović.

– Tužilaštvo tvrdi da se Novalić kao premijer time nije trebao baviti, a mi ćemo dokazati da u tome ne samo da nema ništa nezakonito, već da je to bilo ponašanje uobičajeno u cijelom svijetu – kazala je Vidović, te ponovo citirala napise iz štampe u kojima se govori o nestašici respiratora na svjetskom tržištu, o državama koje su se bukvalno otimale za respiratore, a zabrani izvoza respiratora iz EU u to vrijeme itd., te da su u nabavkama respiratora lično učestvovali predsjednik Meksika, da je Vlada Njemačke respiratore naručila SMS porukom, da su cijene porasle 10 puta, da je Mossad “otimao” respiratore drugih zemalja itd.

Vidović: “Nabavku diktiralo tržište”

– Tužilaštvo tvrdi da je premijer “osmislio kriminalni plan”, te spominje komunikaciju. Naročito komunikacija pokazuje da nema nijednog kontakta premijera sa Hodžićem, tek 29. marta se dešava i to preko lica koje spominje tužilac, Asima – kazala je Vidović, te dodala da su “plan i udruživanje konstrukcija za koju nema ni indicija, a kamoli dokaza”.

Dodala je da su tvrdnje tužilaca da se FUCZ nije mogla pojaviti kao ugovorni organ “pokazuje potpuno nepoznavanje funkcioniranja državnog organa”.

– Mi ćemo dokazati da FUCZ nije povjeren zadatak, već da je to njihovo ovlaštenje dato zakonom. Tužilaštvo potpuno zanemaruje Zakon o zaštiti od prirodnih nesreća. Civilna zaštita nije prometnik nego kupac sredstava – kazala je Vidović.

Dodala je i da odbrana namjerava dokazati da je posao nabavke proveden u skladu sa uputstvom direktora Agencije za javne nabavke Dženanom Salčinom, te da je postupano i u skladu sa evropskom instrukcijom po kojoj naručitelji mogu postupiti na nekoliko načina.

Navela je i kako su postupale druge države, te spomenula da je Hrvatska broj nabavljenih respiratora proglasila tajnom, da je Srbija također suspendovala Zakon o javnim nabavkama i mnoge druge, kao i da su širom svijeta medicinsku opremu nabavljale firme koje to dotad nisu radile, u Finskoj firma koja se bavi brzim kreditima, u SAD-u proizvodnjom lampi…

Kazala je i da će dokazati da je nabavku diktiralo tržište, kao i cijenu, te ponovo citirala naslov iz medija: “Cijene respiratora divljaju”.

Navela je da Tužilaštvo potpuno zanemaruje materijalne dokaze, među kojima je iskaz ambasadora BiH u Kini.

– Prvo piše ambasador iz Kine, pa onda premijer šalje pismo namjere – istaknula je Vidović.

Vidović je navela i da odbrana planira dovesti specijalistu za pranje novca iz Njemačke, priznatog stručnjaka i da će njegovo vještačenje dati cjelokupnu finansijsku analizu dokaza.

On će također svjedočiti i o poslovnoj reputaciji proizvođača respiratora, koji je, kako je navela, među četiri najuglednija u Kini.

– Dokazat će mo i da se Tužilaštvo sve vrijeme, koristeći vanjske pomagače iza zavjese miješalo u dalju proceduru s respiratorima, iako ih nije izuzelo. Generisali su histeriju o neupotrebljivosti respiratora provodeći svoj “media plan”. Njihovo saopćenje o neupotrebljivosti je grubo kršenje tužilačke etike – kazala je Vidović, te spomenula da su tek jučer verifikovani i pušteni u rad.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, pridružila se u cijelosti izlaganju Vasvije Vidović, te dodala da je ova optužnica rezultat istrage koja je za cilj imala urušavanje FBiH i to u vrijeme kad je ona građanima bila najpotrebnija.

Kazala je da je ovom istragom nanesena šteta proizvođaču iz Kine koji je već najavio tužbe protiv BiH zbog javnog narušavanja ugleda, a što je, kako je kazala, preneseno u medijima.

Dodala je da za posljedicu ove istrage imamo sadašnju situaciju u kojoj “niko neće da nabavlja vakcine”.

Spomenula je i tematsku sjednicu, na kojoj su učestvovali svi direktori medicinskih ustanova u FBiH, kao i Dženan Salčin koji je tada kazao da se može raditi direktna nabavka, da bi par dana poslije poslao saopćenje, (koje sada Tužilaštvo koristi kao dokaz protiv optuženih,op. a.) ali i izjave federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare (koji je na toj sjednici kazao da su životi građana bitniji od zakonskih procedura, op.a.).

Mirna Avdibegović, koja zastupa trećeoptuženog Fikreta Hodžića kazala je da je Hodžićeva odbrana uvidom u spis utvrdila da “Tužilaštvo raspolaže dokazima koji su direktno oslobađajući”.

Radi se, između ostalog, o dokumentima iz kojih se vidi cijena respiratora u vrijeme nabavke, dokumentima o kredibilitetu firme iz Kine, te dokazima iz kojih se vidi da nije vršena uplata novca iz Kine ni u BiH ni bilo gdje u regionu.

Odbacila je navode o pranju novca, kazavši da se radi o novcu iz budžeta, “koji je najčistiji novac”.

– Tužilaštvo Fikretu Hodžiću stavlja na teret raspolaganjem novcem sa računa, ali ne navodi da je tim novcem plaćen PDV za respiratore i to uz saglasnost Tužilaštva i dozvolu Suda BiH – kazala je Avdibegović, te dodala da se ostatak novca od 87.000 KM “od famoznih 100.000” nalazi deponovano u Sudu, jer je nađen u kasi “Srebrene maline”.

Dobojlić: “Sve je pretpostavka”

Adna Dobojlić, koja zastupa firmu “Srebrena malina” ukazala je da Tužilaštvo govori o “svršenim krivičnim djelima” a da je sve u optužnici pretpostavka.

– Nakon čega bi, čime bi, dok bi, što bi im omogućilo…rječica “bi” je pretpostavka šta bi se desilo – kazala je ona.

Dodala je da se optuženima na teret stavlja krivotvorenje, bez da je provedeno vještačenje grafološke struke.

– Tužilaštvo najavljuje da će iznijeti analizu dokaza. Oni žele ustvari da vas kontaminiraju nezakonitim dokazima, jer SMS poruke, viber poruke, emailovi – sve su to nezakonito izuzeti dokazi – kazala je Dobojlić.

Senka Nožica, advokatica Jelke Milićević, koja nije optužena za udruživanje sa trojicom prvooptuženih, već samo za nesavjestan rad u službi, svoje uvodno izlaganje iznijet će na sljedećem ročištu.

Potom će Tužilaštvo predložit mjere zabrane za optužene, zbog čega je danas u sudnici također bilo dosta polemike.

Naime, odbrane su se protivile da se danas o tome raspravlja, što je Sud uvažio, ali je tužilac Pašić bio uporan u nastojanju da skrene priču u tom pravcu, zbog čega ga je sutkinja Begović u par navrata opomenula i natjerala da šuti, zaprijetivši mu da će ga kazniti.

Nastavak suđenja planiran je za 5. mart u 13.30.

Vidović je nakon ročišta novinarima ispred suda kazala kako će BiH imati ozbiljne probleme jer je državni organ proglasio kineske respiratore neupotrebljivim. Također je kazala i da se “stiče jedan utisak neprirodne zainteresiranosti da se smjeni premijer Federacije”.

Mirna Avdibegović je ponovila ono što je iznijela u sudnici, a to je da su ukazali na činjenice koje su uočili uvidom u spis.

– Nakon što smo izvršili uvid u spis, tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu. Mi smo došli do materijala koji je direktno oslobađajući po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 hiljade dolara u tom periodu – kazala je Avdibegović.