Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator/Vakcine kao sredstvo političkog obračuna (4)

Ponovno aktiviranje feljtona: Respirator/Vakcine kao sredstvo političkog obračuna (4)
Share

Ponovno aktiviranje feljtona je uvod za mediaplan koji ima za cilj ogoliti projekat udruženog antibosnaskog poduhvata čiji su nosioci lideri sarajevske organizacije koja “formira” afere političkim protivnicima, a sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Uskoro dolazi materijal koji pokazuje pozadinu djelovanja i laži koje je plasirao Asim Kurjak i trenutni Rektor univerziteta u Sarajevu. Naravno zbog toga su odavno trebali da sjede u istražnom zatvoru: prodaja diploma, uništavanje dokumentacije, djeljenje magistrata i falsifikovanje diploma, a koje oni i njihovi “osmorci” nemaju.

Posjećamo na feljton monitrane afere Respirator i njenu hronologiju:

Odgovornost za današnju katastrofalnu i opasnu situaciju u borbi protiv širenja COVID-19 bolesti u BiH, velikim dijelom je uzrokovao bivši Ministar Sigurnosti BiH kontroverzni Fahrudin Radončić.

Naime, nakon što se uvalio u fotelju Ministra, u jeku „potentne“ euforije došao je i na čelo koordinacionog tijela za borbu protiv pandemije na nivou države. Odmah na početku je najavio da će biti „korupcijske afere“ (maybe montiranje) i onda je „naprasno“ podnio ostavku (nakon odrađenog), manipulišući javnost sa uzrocima. A koji, kako on i mi znamo, nemaju veze s tridesetogodišnjom pozadinom njegovog miniranja svega što može biti u sukobu sa interesima ekstremizma iz manjeg entiteta i sekte okupljene oko HDZ-a.

Dakle „odradio“ je u suštini prijenos s državnog nivoa na entitetski i kantonalni.

Zbog takve „državne“ organizacije (ne zna se ni ko pije, ni ko plaća) danas nemamo vakcina. Jer institucije, kao COVAX, nemaju instituciju u BiH (a to je trebalo biti spomenuto koordinaciono tijelo), kao centralno mjesto koja preuzima sve obaveze koje proizilaze iz ugovora između dostavljača vakcina i krajnjeg korisnika.

Kontroverznoj organizaciji koju predvodi Radončić nije ni to dosta, te trenutno rade sve da blokiraju dobavu vakcina koje je pokrenula AD-Hoc komisija, koju je oformila Vlada većeg BiH entiteta.

Pitanje je naravno, da li je vrijeme da se takve organizacije proglase sljedbenicima FETO-a ili slično, a kako bi građani BiH konačno dobili vakcine.

Nije isključeno da je u pitanju igra „prošenja“ po svijetu, a kako bi se novci namijenjeni za vakcine, „pošteno“ raspodijelili među lobijima kontroverznih organizacija poput spomenutih.