Feljton: Respirator/Vakcine kao sredstvo političkog obračuna (4)

Feljton: Respirator/Vakcine kao sredstvo političkog obračuna (4)
Share

Odgovornost za današnju katastrofalnu i opasnu situaciju u borbi protiv širenja COVID-19 bolesti u BiH, velikim dijelom je uzrokovao bivši Ministar Sigurnosti BiH kontroverzni Fahrudin Radončić.

Naime, nakon što se uvalio u fotelju Ministra, u jeku „potentne“ euforije došao je i na čelo koordinacionog tijela za borbu protiv pandemije na nivou države. Odmah na početku je najavio da će biti „korupcijske afere“ (maybe montiranje) i onda je „naprasno“ podnio ostavku (nakon odrađenog), manipulišući javnost sa uzrocima. A koji, kako on i mi znamo, nemaju veze s tridesetogodišnjom pozadinom njegovog miniranja svega što može biti u sukobu sa interesima ekstremizma iz manjeg entiteta i sekte okupljene oko HDZ-a.

Dakle „odradio“ je u suštini prijenos s državnog nivoa na entitetski i kantonalni.

Zbog takve „državne“ organizacije (ne zna se ni ko pije, ni ko plaća) danas nemamo vakcina. Jer institucije, kao COVAX, nemaju instituciju u BiH (a to je trebalo biti spomenuto koordinaciono tijelo), kao centralno mjesto koja preuzima sve obaveze koje proizilaze iz ugovora između dostavljača vakcina i krajnjeg korisnika.

Kontroverznoj organizaciji koju predvodi Radončić nije ni to dosta, te trenutno rade sve da blokiraju dobavu vakcina koje je pokrenula AD-Hoc komisija, koju je oformila Vlada većeg BiH entiteta.

Pitanje je naravno, da li je vrijeme da se takve organizacije proglase sljedbenicima FETO-a ili slično, a kako bi građani BiH konačno dobili vakcine.

Nije isključeno da je u pitanju igra „prošenja“ po svijetu, a kako bi se novci namijenjeni za vakcine, „pošteno“ raspodijelili među lobijima kontroverznih organizacija poput spomenutih.