Kultura ponašanja: Maniri jedne dame

Kultura ponašanja: Maniri jedne dame
Share

Šta su maniri jedne otmene žene, jedne istinske dame?

Vremenom način života i bonton su se veoma izmijenili, ali ipak svaka žena bi trebala da zna osnovna pravila ponašanja jedne lijepo vaspitane i kulturne osobe (dame) . Žene koje žele biti shvaćene ozbiljno trebale bi znati da postoje stvari koje jedna dama nikada ne bi uradila. Samo jednu damu krase kvaliteti koje neke druge žene ne mogu i neće nikada razumjeti.

Ono što svaka dama zna i čega se pridržava u svom životnom i društvenom okruženju donosimo vam u nastavku teksta.

Elegancija

Dama je uvijek elegantna, ona zna kako pristojno da se obuče za svaku priliku. Dama uvijek bira i daje prednost jednostavnijim kombinacijama u odnosu na ekstravagantnije. Ona se uvijek oblači u skladu sa svojom figurom i godinama, nije rob trendova i vodi se onim što je potrebno trenutnoj prilici, njenoj ličnosti i stilu.

Maniri prilikom upoznavanja

Dama zna da prilikom upoznavanja sa nekim treba da izgovori puno ime i prezime, jer izgovaranje samo imena može da se protumači veoma neprofesionalno. Kada se upoznaje sa nekim srdačno se osmjehuje i pruža desnu ruku.

Samopouzdanje

Dama je uvijek samopouzdana, poštuje i uvažava druge, ali drži do sebe i svog mišljenja. Ona uvijek zna šta hoće, a šta ne.

Skromnost

Dama zna da se svijet ne vrti oko nje i nema potrebe za isticanjem. Ona nije nadmena, ona je skromna i dostojanstvena.

Šminka

Dama je uvijek uredna. Kosa, nokti i koža uvijek su njegovani i čisti. Ona se šminka u skladu sa svojim licem i prilikom. Odlično zna da razlikuje dnevnu od noćne šminke i nikada neće napustiti kuću sa mnoštvom “ratničkih” boja na licu. Dama takođe uvijek lijepo miriše. Ne pretjerano, ali uvijek miriše. Uvijek na sebi ima neki pristojan parfem i sa stilom.

Ljubaznost

Dama je uvijek ljubazna, nije nametljiva i nikada ne napada i ne omalovažava druge. Staloženost i spontanost su joj drugo ime.

Lijepo izražavanje

Dama nikada ne koristi ružne riječi i ne psuje. Ona nikad neće dopustiti sebi da budu u društvu nekulturnih osoba, bilo muških ili ženskih. Ona zna veoma lijepo da se izražava i nikada ne priča povišenim tonom. Glasno smijanje, vikanje ili korištenje nepristojnih izraza neprihvatljivo je za jednu damu. Umije da razgovara o svim temama i u svim društvenim slojevima, ne nameće svoje mišljenje, ali ima veoma definistan stav.

Gracioznost

Dama uvijek hoda podignute glave, čvrstim korakom, graciozno i sa osmjehom na licu.

Nepristojnost i tračanje

Dama nikada ne ogovara, to je tabu za nju. Dama neće slušati tuđe ogovaranje i nepristojnost, jer je to ispod njenog nivoa. Čemu uzalud troštiti vrijeme na to? Nju (damu) zaokupljaju konstruktivne i pozitivne teme, te priča o idejama, planovima i ciljevima.

Kašnjene

Dama zna da je kašnjenje neprihvatljivo, jer cijeni svoje i tuđe vrijeme. Ona nikada ne kasni na privatne ili poslovne sastanke.

Dama je ono što nosite u sebi, lijepo vaspitanje i ponašanje, koje se godinama stiče i njeguje. Dama zna da su maniri i osmjeh njeno najjače oružje.

Zbog toga drage moje dame ne zaboravite da su maniri upravo ono što vas čini posebnim i uzdiže iznad prosječnosti.