Kultura ponašanja: Maniri jednog kavaljera (džentlmena)

Kultura ponašanja: Maniri jednog kavaljera (džentlmena)
Share

Odjeća može učiniti da muškarac izgleda kao kavaljer, ali njegovi maniri, ponašanje i unutrašnjost čine ga pravim kavaljerom.

Učtivi i lijepo vaspitani muškarci od davnina nazvani su džentlmeni ili kavaljeri, ali da li se taj pojam u današnjem riječniku i praksi izgubio? Da li i u svijetu promjena još uvijek muškarci i žene znaju koje su to karakteristike koje krase jednog kavaljera ili jednu damu? Da li je još uvijek opstalo nešto od manira koji su krasili učtive i hrabre vitezove, nježne pjesnike, iskusne ljubavnike i kavaljere?

Kažu da su maniri ono po čemu se ljudski svijet razlikuju od životinskog.

Hajde da se podsjetimo šta su to maniri i kakve manire treba da posjeduje jedan kavaljer.

Maniri predstavljaju put i način postupanja prema nekome ili nečemu, a ono što svaki kavaljer treba da posjeduje donosimo vam u nastavku teksta.

Osjećajnost

Pravi kavaljer je osjećajan. On svoje osjećaje ispoljava otvoreno, ne plaši se emotivosti, koja je sastavni dio ljudske prirode. Ne plaši se da bude ono što jeste i iskreno kaže šta misli, osjeća i otvoreno djeluje iz svoje duše i srca.

Odgovornost

Pravi kavaljer je uvijek odgovoran. svjesno prihvata obaveze i izvršava ih. Preuzima akcije, uvijek se bori i kreće naprijed bez obzira koliko to teško bilo. Unapređuje sebe, prihvata kritike i izazove, jer zna da to vodi do prave kavaljerske zrelosti, koju krase disciplina i strpljenje. Nikada ne reaguje instiktivno već samo promišljeno i odgovorno.

Samopouzdanje

Pravog kavaljer krasi velika doza samopouzdanja. Kavaljer zna koliko vrijedi, koje su njegove vrline i mane. Njegovo samopouzdanje niče iz sopstvene samospoznaje. Veoma je svjestan svoje ličnosti, ali nikada se neće zbog toga ponašati arogantno, niti pokušavati da zadivi druge. Samouvjeren je i uvijek ljubazan.

Učtivost i obazrivost

Pravi kavaljer je uvijek učtiv i obazriv. Krasi ga velika doza tolerancije. Veoma je otvoren u shvatanju svijeta oko sebe i njegove raznolikosti. Poštuje sve oko sebe i nikoga ne gleda sa visine,ne ponižava druge, uvažava različita mišljenja i izvlači najbolje pouke iz njih.

Lijepo izražavanje i ponašanje

Pravi kavaljer se uvijek pristojno ponaša i izražava. On se zna ponašati u svakom društvu i situaciji, zna kako uputiti kompliment, daruje ili napravi neki poseban gest bez povoda i obraća se prjatnim tonom bez psovki ili prostakluka. Slobodno vrijeme provodi čitajući i zna da prodiskutuje sa sagovornicima o nekim umnim temama, a da pri tom ima izgrađen lični stav i mišljenje.

Skromnost i vedrina

Pravi kavaljer nije hvalisavac, skroman je i vedar. On se nikada ne hvali, ne priča o svojim uspjesima, kako na poslovnom tako i na ljubavnom polju. Uvijek je nasmijan i ljubazan, nikada ne uzdiže sebe i ne pokušava zadiviti druge i ne pokušava biti nešto što nije.

Fokusiranost

Pravi kavaljer zna razliku između bitnih i nebitnih stvari. On je fokusiran i ne gubi vrijeme na gluposti.

Urednost

Pravi kavaljer je uvijek uredan,mirišljav i čist. On će sam čistiti svoje nered, neće čekati neku ženu da bi te poslove uradila umjesto njega. Održavaće higjenu kako spostvenog tijela, tako i životnog prostora.

Biti kavaljer još uvijek je moderno. Lijepo ponašanje i maniri pokazuju jednu kompletni i stabilnu ličnost, ličnost koja dobro poznaje i prihvata svijet u kojem živi.