NAJBEZVIZNIJI PASOŠI: Njemačka i dalje na vrhu, BiH napredovala za jedno mjesto

NAJBEZVIZNIJI PASOŠI: Njemačka i dalje na vrhu, BiH napredovala za jedno mjesto
Share

Njemački pasoš je najpoželjniji – sa njim se može bez vize putovati u 177 zemlja svijeta, navodi “Henley passport index”.

Na ovoj stranici možete jednostavno pogledati za koje zemlje je potrebno imati vizu ili ne: https://www.henleypassportindex.com/ 

Na drugom mjestu je singapurski pasoš, čiji vlasnici mogu putovati bez vize u 176 zemalja, dok treće mjesto dijeli osam zemalja – Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija.

Na četvrtom mjestu su Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Švajcarska i Španija.

BiH je napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52. sada je na 51. mjestu.

Kada je riječ o najslabijim, hrvatski pasoš je najlošiji u EU – sa tom putnom ispravom se bez vize može putovati u 155 zemalja.

Među zemlje za koje je Hrvatima potrebna viza ubrajaju se i SAD.

Sa slovenačkim pasošem, bez vize, može se putovati u 167 zemalja, sa bugarskim u 156, a sa mađarskim u 168 zemalja.

Na samom dnu svjetske liste slabih pasoša su: Avganistan, Irak, Sirija i Pakistan, čiji državljani bez viza mogu putovati u 30 ili manje zemalja.

Sve zemlje članice EU su uvele treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenjem treće generacije biometrijskih pasoša BiH je ispunila najmodernije i najsigurnije standarde koji su ugrađeni u naš dokument. Takav standard bio je obavezan za zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU.