Nermin Nikšić – zločin u Srebrenici i (ne)odgovornost

Nermin Nikšić - zločin u Srebrenici i (ne)odgovornost
Share

Nermin Nikšić je prvi političar koji je direktno iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, popljuvao Srebrenicu i hiljade žrtava. Koji je ismijao čitav civilizovani svijet i međunarodne institucije koje su genocid u Srebrenici prihvatili kao „nepromjenljivu civilizacijsku vrijednost opomene i podsjećanja“.

Nermin Nikšić je odavno izgubio (ili nije nikad ni imao) kredibilitet i integritet nekoga čiji politički put ime neke veze sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima.

Koliko je taj političar asocijalan (o.a. sociološki kao balija iz poznate kolumne pokojnog Nijaza Durakovića) najbolje govori on sam o sebi u medijskim nastupima kod dva medija i novinara koji su, kao i on, odgovorni za uništavanje probosanskog javnog mijenja i koji, kao i on, zbog „sitnih ličnih interesa“ od 90-tih, pa do danas, truju i „razvlače Pamet“ običnom čovjeku. Pokušavajući da proglase Fildžan Republiku koja se prostire po njihovim mahalama i pri tome, kao i Nikšić, svoju „skrivenu poslovnu misiju“, pripisuju drugima.

Upitni karakter Nikšića najbolje ilustruje njegovo nerazumijevanje brutalne težine kriminala i tragičnosti po BiH, koji je počinio pod njegovim predsjednikovanjem (u njegovo ime) SDP u Srebrenici.

Nije problem da li neko glasa za ovog ili onog, problem je što Nikšić nije shvatio težinu i brutalnost izborne krađe (u Srebrenici!) kao krivičnog djela.

A najodvratnije je to da Nermin Nikšić nije pokazao ni gram stida ili odgovornosti!

Čak je taj ponovni „izborni genocid“ nad Srebrenicom od strane SDP – Nermin Nikšić stavio u ravan „bagatelnog“ prekršaja partijske discipline!

I što je samo u profilu „nekorektnog“ kriminalca, njegovu odgovornost prebacio na druge i na političke oponente.

Naravno i ovaj put optužujući probosanske opcije!?

Šta očekivati od neke mafijaške organizacije koja je samo mjesec-dva prije bila u skandalu „pranja novca“ preko „nepostojećih firmi“ i poslovnom angažmanu sa „bagerima“. I opet je i tada, kao i danas (poput balije iz Nijazove kolumne), pričajući o sličnim temama, Nermin Nikšić optuživao druge, “kupovao skupe lijekove” (medijske termine) bez manjih psihičkih nuspojava i pravio se da je nevin…

Da li je karakterni-sociološki bolesnik ili kriminalac, to najbolje zna on i oni koji misle da slične moralne nakarade trebaju da ostanu “u politici”.

Da ga ne treba rušiti, ako neće da ode sam, to mogu da odgovore samo on i njemu slični, ako su na istom karakterno-sociološkom nivou.

Naravno da takve moralno-političke nakarada u svakoj normalnoj zemlji bivaju prinuđene, zbog zdravorazumskog pritiska javnosti da se skloni iz politike i da više nikada ne budu u situaciji da budu prisutni na javnoj sceni.

Tim svojim kriminalno-odvratnim ponašanjem i “pravdanjem” civilizacijskog skandala u Srebrenici, Nermin Nikšić je postao prvi političar iz Sarajeva (sociološki balija iz Nijazove kolumne) kojeg Milorad Dodik treba nagraditi onako kako je nagradio najodgovornije za genocid: Karadžića i Mladića.

Napomena: Autor ove svjesne marketinške propagande uperene protiv Nermina Nikšića, svjesno pokušava da podigne stanje svijesti barem jednog dijela zdravog javnog mijenja u BiH. To što je uradio SDP u Srebrenici je katastrofa koja mora da se završi s najmanje povlačenjem iz politike čelnog čovjeka partije koja je skrivila i koja je odgovorna za takav skandal, Na mjestu koje je u čitavom svijetu simbol stradanja i podsječanja da se takvo nešto nikada i nikome ne dogodi. Srebrenica nije nečija, Srebrenica je dio i simbol svakog čovjeka, u čitavom svijetu!, Bez obzira na koji način. Dakle, Nermin Nikšić treba da se povuće i da se prestane baviti politikom. Jedino tako će da spasi dostojanstvo i ulogu Srebrenice za buduće generacije. Ako već ipak nije prekasno! Dakle, ovo je apel da zdravi dio SDP-a skloni iz rukovodstva takvu moralnu nulu. Dakle, nije naručeno od nekoga ili neke partije nego moj stav i upozorenje da se konačno počne razlikovati “ispravno” i “neispravno”, “moralno” i “nemoralno”, te da se prema tome i ponaša odgovorno. S tim što, iako moj lični stav, mora se uzeti u obzir da moj lični stav najčešće pripada širokom civilizacijskom stavu.

H.M.