Delegacija bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića na poziv privrednih i diplomatskih subjekata boravila u Njemačkoj

Delegacija bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića na poziv privrednih i diplomatskih subjekata boravila u Njemačkoj
Share

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, boravio je u Njemačkoj od 09.-13.10.2020., gdje je na poziv njemačkih privrednih subjekata i izaslanika inostranih vlada upriličen niz susreta. Za organizaciju i koordinaciju posjete Predsjednika Mesića brinuo se honorarni konzul za Bosnu i Hercegovinu iz Gvineje Dalibor Jurkić.

Menadžment kompanija RS MediProtecta GmbH iz Kronberga koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i X-Direct Group GmbH iz Frankfurta koja se bavi prometom nekretnina prezentirao je Predsjedniku Mesiću dosadašnji rad i poslovne rezultate.

Osim toga Predsjednik Mesić je odvojio vrijeme i susreo se sa predstavnicima Hrvatske i Bosansko-Hercegovačke dijaspore, privrednicima iz Hrvatske te odgovarao na pitanja u susretu sa predstavnicima BiH konzulata u Frankfurtu.

U sklopu posjete jevrejska zajednica iz Frankfurta priredila je svečani ručak za bivšeg predsjednika Hrvatske, a delegaciju je posjetion i Profesor Ivan Đikić, vodeći svjetski epidemiolog koji radi na stvaranju efikasne vakcine za borbu protiv Covida-19.

U toku posjeta privrednih subjekata najveći dio razgovora protekao je u analizi mogučnosti i potencijala za saradnju sa privrednim subjektima u Hrvatskoj, ali i na širem regionalnom i internacionalnom planu.

Menadžeri investicijske grupacije X-Direct su bili posebno zainteresovani za koncesijsko investiranje u velike objekte, te su Predsjedniku Mesiću prezentovali aktuelni projekat u Frankfurtu u vrijednosti od 150 miliona eura.

Vlasnik kompanije RS Medicare GmbH ugostio je delegaciju u pogonu fabrike za proizvodnju medicinske opreme. Pri tome je demonstrirana linija za proizvodnju zaštitnih maski kapaciteta do 30.000 maski dnevno. Predsjednik Mesić se informisao o kvalitetu proizvedenih maski i posebno o materijalima i njihovom uticaju na ljudsko zdravlje.

Bivši Predsjednik se sastao i s visokim državnim dužnosnicima iz Gvineje koji su pozvali Predsjednika u zvaničnu posjetu toj zemlji, a kako bi se na licu mjesta upoznao sa mogučnostima realizacije velikih infrastrukturnih projekata u toj zemlji.

S predstavnicima dijaspore u Frankfurtu, poznatim privrednicima iz Hrvatske i predstavnicima Bosansko-Hercegovačkog konzulata u Frankfurtu Predsjednik Mesić je odvojio više sati vremena i pri tome u opuštenoj i konstruktivnoj atmosferi odgovarao na pitanja, davao svoje mišljenje za rješavanje političkih pitanja na Balkanu i pri tome s posebnim osvrtom davao do znanja koliko je bitno za čitav region da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna država.

Jevrejska zajednica u Frankfurtu pozvala je delegaciju na, za tu posjetu upriličenu svečanu ceremoniju na kojoj su u čast Predsjednika Mesića održane kulturno-umjetničke predstave, Rabin Avichai Apel je iskazao ličnu zahvalnost Predsjedniku Mesiću te tom prilikom, uz jevrejski praznik SimchatI Tora, uručio prigodan poklon. Predsjednik je u svom govoru podsjetio na stradanja Jevreja u Drugom Svjetskom Ratu i napomenuo da se sa iskrenom katarzom, a koju je kao političar, čovjek i Predsjednik Hrvatske nesebično djelima potvrdjivao i provodio, stradanja i ratovi u čitavom svijetu mogu zaustaviti.

Delegaciju Predsjednika Mesića posjetio je i jedan od najaktivnijih i najvećih stručnjaka za epidemiologiju Profesor Ivan Đikić, Direktor des Instituts für Biochemie II am Universitätsklinikum Frankfurt, koji je Predsjednika informisao o aktuelnom napretku istraživanja koja će dovesti do proizvodnje efikasne vakcine protiv bolesti COVID-19.

Kao rezultat ove posjete već su u planu novi bilateralni i multilaterarni susreti u privrednom i političkom okruženju, a kako bi se dogovorili konkretni koraci za dalju saradnju i realizaciju projekata.

MerisCon ARTDesign – Hari Maslic