Konstitutivnost naroda nije “etnički uslovljeni” izborni zakon

Share

Puno političara nisu u stanju da skontaju šta je konstitutivnost naroda. Neki naravno to zloupotrijebljavaju, pa izmišljaju definicije koje imaju veze samo sa šovinizmom ili fašizmom, a neki opet najvjerovatnije nisu ni u stanju da “dubinski” shvate kategoriju “konstitutivan narod”.

Konstitutivan narod je onaj čiji “pripadnici” mogu (ako hoće) da glasaju po slobodnom izboru: dakle i za pripadnike drugih naroda, sa ciljem da “bude njegov predstavnik”. Sve drugo, pogotovu definicija da je predstavnik konstitutivnog naroda samo onaj koji pripada istom narodu je jedna veoma opasna, skoro pa fašistička obmana. Takođe, apelacija koju je uvažio Ustavni Sud BiH (podnosilac rahmetli Alija Izetbegović) nije konstitutivnost ograničila na “biranje prema etničkom principu”.

Naravno, ako se radi o religijskim institucijama “etnički princip” je bitan. Jer jedan Hodža treba biti Bošnjak/Musliman, pop Srbin/Pravoslavac, fratar Hrvat/Katolik. Ali “izborni zakon” o kom se trenutno vode pregovori je okrenut sekularnom principu. (Evropska konvencija o ljudskim pravima)

Na žalost, Visoki Predstavnik je dozvolio da ga xenofobi i etnički nacionalisti, kao malo dijete, prevedu “žednog preko vode”. Najveći zagovornik ukidanja OHR-a je uvijek bio provelikosrpski akademik Dragan Čović, ali je na inteligentan način, u saradnji sa pojedinim xenofobičnim političarima iz Republike Hrvatske Visokog Predstavnka “iskoristio” za tzv. “etničko legitimno predstavljanje” (a što je po definiciji fašizma i rasizma jedno te isto, samo drugačije “upakovano”). I tako je Visoki Predstavnik sebe doveo u situaciju da je donio odluke koje su ga stavile na stranu neprijatelja demokratske i evropske Bosne i Hercegovine. Naravno, nije isključeno da je i dobrovoljno učestvovao u toj manipulativnoj balkanskoj igri. Ipak najbolnije za jednog evropskog političara, a to je sigurno i trenutni Visoki Predstavnik, je činjenica da je dozvolio da bude izmanipulisan od strane provincijskih balkanskih političara i nepotizma poduhvata “osmorak”. Naravno, u politici ili na tako važnim funkcijama, za ljudske slabosti nema mjesta. Ljudske slabosti u politici su uvijek signal da neko nije “dorastao” zadatku koji mu je povjeren, te najmanje što se očekuje je povući odgovarajuće poteze, kako bi se se dignitet OHR-a, a koji je prijeko potreban za funkcionisanje BiH, vratio barem na jedan minimalan stabilan nivo.

Oni političari koji zastupaju tezu o “etničkoj konstitutivnosti i legitimnosti”, su protiv demokratske države Bosne i Hercegovine. Naravno i krše Ustav BiH, u kom je Evropska Konvencija o ljudskim pravima ugradjena, kao NADAKT svih ustavnih normi.