Milanović je pokazao zbog čega „etnički izbori“ u BiH ne smiju biti legalizirani

Milanović je pokazao zbog čega „etnički izbori“ u BiH ne smiju biti legalizirani
Share

Hrvatska je lijepa zemlja, ali trenutni Predsjednik RH često svojim retoričkim “pokušajima” šteti jednoj evropskoj državi, jednom narodu, jednoj veličanstvenoj kulturnoj zajednici. Milanović ne može ni u političkom, ni u intelektualnom smislu da parira Tudjmanu, Šušku, pogotvu ne Miloševiću, Karadžiću ili Gebelsu.

Čak ni Draganu Čoviću (o.r. velikosrpskom akademiku), jer ga je on „uvalio“ u govnologiju koju on nije smio da ponovi u Briselu (o.r. kao prije dvije godine kad je prosipao islamofobiju).

Drugim riječima, Zoka je (kako ga zove moja i njegova raja iz njegove čaršije) upao u bezdan njegovog retoričkog „pokušaja“ vrijeđanja žrtava, vaganja i ismijavanja holokausta i genocida, pljuvanja po roditeljskim suzama. Svršeno je kao “pokušaj” da bude pametan, a ispada glup. Na žalost “otvarajući rane i traume” ožaloščenih. Na stranu, da je bez elementarnih naznaka da razumije pravno-sociološku stranu definicije spomenutih zločina. S ljudske strane, “najveći i najteži zločin” je onaj u kom je neko izgubio nekoga najbližeg. S pravne strane, svako može malo da čita i googla. I da, u demokratiji je riječ “suda” sveto pismo.

Ali može snositi i konsekvence po krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i to na osnovu sljedećih paragrafa:

Primjena krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine za krivična djela učinjena izvan Bosne i Hercegovine:

Član 12.

(1) Krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine primjenjuje se prema svakome ko izvan njezine teritorije učini:

a) bilo koje krivično djelo protiv integriteta Bosne i Hercegovine iz glave XVI (Krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine) ovog zakona;

b) krivično djelo krivotvorenja novca ili krivotvorenja vrijednosnih papira Bosne i Hercegovine, krivično djelo krivotvorenja znakova za vrijednost ili krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i utega izdatih na osnovi propisa institucija Bosne i Hercegovine iz člana 205. do 208. ovog zakona;

c) krivično djelo koje je Bosna i Hercegovina obavezna kažnjavati prema propisima međunarodnog prava, međunarodnih ili međudržavnih ugovora;

d) krivično djelo protiv službene ili odgovorne osobe u institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s njezinom službom.

(2) Krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine primjenjuje se prema državljaninu Bosne i Hercegovine koji izvan teritorije Bosne i Hercegovine učini bilo koje drugo krivično djelo osim onih koja su obuhvaćena odredbom stava 1. ovog člana.

(3) Krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine primjenjuje se prema strancu koji izvan teritorije Bosne i Hercegovine prema Bosni i Hercegovini ili njezinom državljaninu učini bilo koje krivično djelo koje nije obuhvaćeno odredbom stava 1. ovog člana.

(4) Krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine primjenjuje se prema strancu koji izvan teritorije Bosne i Hercegovine prema stranoj državi ili prema strancu učini krivično djelo za koje se po tom zakonodavstvu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Osim toga, Milanović krši tzv. Inzkov zakon.

Dakle, Milanović je pokazao šta je cilj i temelj Čovićevog „etničkog izbornog zakona“. A i da je politički pluralizam nemoguć, ako je glavna karakteristika “tzv. predstavnika” to koje je nacionalnosti, koliko je protiv ovih ili onih. Primjer je sam Milanović, političari iz manjeg BiH entiteta, HNS i drugi etničko-totalitarni sitemi. Svi se utrkuju ko će biti veći “etnonacionalista”, a ekonomija, odlazak stanovništva, korupcija ne interesuje nikoga, jer im vlast obezbjeđuje njihov šovinizam, etnička pripdanost i “hrabrost” vrijeđanja drugih. Da bi Predsjednik Hrvatske, ako želi i može, razumio koliko su njegovi nastupi pogrešni, najbolje je da se upita kako je 2x Dragan Čović bio izabran za Člana Predsjedništva, a zašto nije 2018-e? A odgovor je jednostavan, pod uslovom da se oslobodi etničkih predrasuda i traži odgovor na osnovu Čovićevog političkog (često šovinističkog) djelovanja.

Temelj je šovinizam, islamofobija, rasistička segregacija.

Čak je, u ime Čovića, a koji nije smio da to kaže, otišao i dalje, te je popljuvao sve hrvatske, srpske i bošnjačke žrtve u proteklim ratovima. Uključujući i omalovažavanje jevrejskih žrtava u Holokaustu.

Dakle, normalni ljudi, ili bilo koje druge institucije i organizacije moraju obustaviti glupe pregovore o jednom izbornom zakonu koji ima strašnije segregacijske elemente nego što je to bilo u doba nacističke Njemačke.

A to je, morate priznati, idiotsko, nenormalno i opasno političko nasilje.

Sve institucije u BiH, partije, udruženja, nevladine organizacije, a koje imalo drže do budućnosti i ravnopravnog tretmana ljudi trebaju bojkotovati sve pregovore o etničkom izbornom zakonu. Jer to je prevara, obmana i vrijeđanje ljudskog dostojanstva.

Nigdje ne postoje, niti su “upisani” nekakvi prefiksi, niti igdje, osim u glavama nekih, postoji ili je definisan glas na osnovu “etničke pripadnosti”.

Na kraju krajeva, upravo oni koji se toliko boje “islamske države” upravo insistiranjem na “etničkom izbornom zakonu” teoretski “podstiču stvaranje islamske države”.

Jer postoji samo jedno normalno rješenje: da svi državljani BiH biraju sva tri Člana Predsjedništva. Sve ostalo je, kao što rekoh, obmana, prevara i vrijeđanje ljudskog dostojanstva.

Čak i po cijenu bojkota izbora.

Jer pregovarati o „etničkom izbornom zakonu“ gdje se „određuje“ koga i kako birati po nacionalnom “ključu” je politički manipulacija. Polazim od sebe: svako onaj koga bih ja birao je na intelektulanoj, profesionalnoj i sociološkoj kompetenciji drastično dominantniji u odnosu na “etničko-religiozne kvalifikacije”, a svejedno mi je kako se moli ili ne moli Bogu.

Da ne govorim o akademiku koji je uništio sve firme koje su bile pod njegovom kontrolom. Dakle, koji je pun korupcijskih afera i mora da odgovara za to.

Draganu Čoviću moraju biti za početak oduzete akademske titule, jer on nema akademske kompetence.

Konstitutivan narod je onaj čiji “pripadnici” mogu (ako hoće) da glasaju po slobodnom izboru: dakle i za pripadnike drugih naroda, sa ciljem da “bude njegov ili komšijin predstavnik”. Sve drugo, pogotovu definicija da je predstavnik konstitutivnog naroda samo onaj koji pripada istom narodu je jedna veoma opasna, skoro pa fašistička obmana. Takođe, apelacija koju je uvažio Ustavni Sud BiH (podnosilac rahmetli Alija Izetbegović) nije konstitutivnost ograničila na “biranje prema etničkom principu”.

Naravno, ako se radi o religijskim institucijama “etnički princip” je bitan. Jer jedan Hodža treba biti Bošnjak/Musliman, Pop Srbin/Pravoslavac, Fratar Hrvat/Katolik. Ali “izborni zakon” o kom se trenutno vode pregovori je okrenut sekularnom principu. (Evropska konvencija o ljudskim pravima)

Oni političari koji zastupaju drugačiju tezu o “konstitutivnosti” ili su neprijatelji Bosne i Hercegovine ili trojanski konji. U svakom slučaju takvi su neprijatelji demokratskog univerzalnog shvatanja slobode i trebaju biti sklonjeni sa političke scene. Jer su takvi opasnost za Evropu, za demokratiju, za slobodu mišljenja i ugrožavaju pravni sistem. U konačnici raspiruju mržnju.