Josip Svoboda: Težnja svjetskom miru kao odraz uzvišenijeg stanja ljudske svijesti

Josip Svoboda: Težnja svjetskom miru kao odraz uzvišenijeg stanja ljudske svijesti
Share

Naša planeta Zemlja je iz zodijačkog sazviježđa ribe prešla u sazviježđe vodolije; na ovo su mislile Maje, kada su, praveći svoj ciklični kalendar, odredile 2012. godinu naše ere za kraj jednog i početak novog doba (svijeta).

Prvi put u historiji čovječanstva omogućeno je svakom pojedincu, da dobije cjelovit pregled naše stanišne planete, i to u jednoj potpunosti, sa njenim mnoštvom različitih naroda. Malo što je na našoj planeti ostalo nepoznatog i neotkrivenog, a time je ostalo i malo razloga za strahove od nepoznatog, a time i prijetećeg za opstanak. Saznanje je pobijedilo neznanje. Međutim, isto tako, čovječanstvo nikad ranije nije bilo toliko blizu potpunog samouništenja, imajući u vidu nerazumne količine nagomilanog atomskog oružja. Nikad do sada nije čovječanstvo bilo u tolikoj mjeri svjesno sebe i svoje pozicije – pozicije da se nalazi pred jednim velikim skokom, jednom velikom promjenom: unazad ili unaprijed.

Pitanje je samo zrelosti čovječanstva, u kojem će pravcu da načini taj skok; u pravcu potpunog vlastitog samouništenja i uništenja života na planeti (ukoliko ne potpunog onda ipak zasigurno u nama poznatom sadašnjem obliku) ili u pravcu promjene svijesti i promjene svog destruktivnog ponašanja, kojim je označena njegova cjelokupna dosadašnja historija.

Prvi značajan korak u tom pravcu je stvaranje mira. Ali ne mira u pojedinačnim regionima, krhkog i labilnog, već jednog svjetskog, općeplanetarnog, trajnog mira. Taj mir ne smije više imati cinično značenje mira kao stanja između dva rata, već mira u smislu novog, uzvišenijeg stanja ljudske svijesti.

To je stanje u kojem bi čovjek nadmašio sebe, u kojem bi se uzdigao iz nama poznatog „ljudskog“, stanje u kojem bi on postao Ničeov „nadčovjek“.

Svjetski mir danas nije samo moguć, on je i neizbježno nužan. On je nužna slijedeća stepenica u evoluciji ove naše planete, odnosno u planetizaciji čovječanstva. Stoga čovječanstvo ni u kom slučaju ne smije da dozvoli, da mračne sile prošlosti nadvladaju probuđeni razum i pojačanu svijest čovjeka novog doba.

Josip Svoboda