Najava izložbe: “Slijedi svoju nit” – Nevena Živić i “Klinci” – Ivana Barišić Tomšić

Najava izložbe: "Slijedi svoju nit" - Nevena Živić i "Klinci" - Ivana Barišić Tomšić
Share

U nedjelju 7. srpnja 2024. u organizaciji Općine Omišalj održat će se svečana otvorenja dvije samostalne izložbe. Izložbena nedjelja započet će svečanim otvorenjem samostalne izložbe “Slijedi svoju nit” riječke akademske umjetnice Nevene Živić u 12 satiGaleriji Loža u Omišlju. Samo pola sata kasnije, u 12:30h održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe “Klinci” akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić u Galeriji Lapidarij u Omišlju.

Izložbena nedjelja započet će svečanim otvorenjem samostalne izložbe “Slijedi svoju nit” riječke akademske umjetnice Nevene Živić u 12 satiGaleriji Loža u Omišlju. Umjetnica će se predstaviti recentnim ciklusom slika različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici. Specifičnost slikarstva Nevene Živić leži u činjenici da umjetnica koristi ručni vez pri čemu protkiva platno nitima inspirirana Baranjom u kojoj je provela svoje djetinjstvo. Ciklus obuhvaća djela nevjerojatne vedrine i estetike koja je istovremeno nježna i zaigrana. Svi oni trenuci, osjećaji, stanja i iskustva iz kolektivnog i individualnog sjećanja objedinjena su na izvezenim platnima pulsirajućih boja gdje naznake figuracije uravnotežuju apstraktnu podlogu prvenstveno crpeći motive iz svijeta prirode. Izložba Nevene Živić u Galeriji Loža ostaje otvorena do 21. srpnja 2024.

Samo pola sata kasnije, u 12:30h održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe “Klinci” akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić u Galeriji Lapidarij u Omišlju. Bjelovarska umjetnica predstavit će se recentnim ciklusom crteža i slika koji predano stvara od 2018. godine te ga kontinuirano nadopunjuje novim radovima kojima bilježi neposredne trenutke u odrastanju svoje djece. Umjetnica neposredno bilježi svakodnevnicu najmilijih kroz svoj životni poziv – slikarstvo. Obiteljski i umjetnički život se pritom sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno: život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo medij za bilježenje života. Prezentacijom ciklusa „Klinci“ Ivana Barišić Tomšić podijelila je s nama intimu vlastitog života na nevjerojatno topao, srdačan i neposredan način ukazujući pritom na ono najvažnije – neponovljive trenutke kojima svjedočimo i koje provodimo sa svojom obitelji i najdražim ljudima, a koje nikada ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo, jer upravo su ti trenuci ono što će nas sasvim spontano i nesvjesno formirati u ono što smo danas. Izložba Ivane Barišić Tomšić u Galeriji Lapidarij ostaje otvorena do 30. srpnja 2024.

Obje izložbe predstavit će voditeljica umjetničkog programa i kustosica izložbi Sonja Švec Španjol.

O izložbi Nevene Živić viša kustosica Sonja Švec Španjol je zapisala:

“U duhu ukazivanja na lijepu stranu života, Nevena Živić gradi likovne zapise pulsirajućih boja i izvezenih misaonih bilješki. Nit vodilja u oblikovanju pojedinog rada jest spontano, iskreno i krajnje intuitivno izraziti trenutak, osjećaj ili sjećanje, odnosno sve one naizgled male stvari koje u konačnici čine našu srž. Slike na granici apstrakcije i figuracije, definirane su bojama i oblicima koji su nam bliski te ne opterećuju već prizivaju toplinu, zahvalnost i suosjećajnost tj. one plemenite vrijednosti koje je dinamika suvremenog svijeta i nametnutih prioriteta potisnula duboko u pozadinu. Na površini koloristične kompozicije umjetnica ručnim vezom oblikuje reljefni crtež. Nit protkiva platno i tako postaje njegovim integralnim dijelom. Ručni vez prati i potencira određene linije boja te nadograđuje strukturu plohe. Intimniji formati sadrže zasićenije i likovno kompaktnije interpretacije oblikujući tako apstrahiranu višeslojnu likovnu priču, dok veći formati privlače pažnju svojom poletnošću, slobodom i ekspresijom otvoreno prenoseći emociju. Titravost, živost i spontanost linije u pastelu nadovezuje se na izražajnost ploha boja, te se uravnotežuje s postojanom i ujednačenom linijom ručnog veza. I dok je unutarnja simbolika slike ispričana spletom istančanih boja, prema riječima umjetnice, nit simbolizira snagu, povezanost i neraskidive veze. Ona je iskaz onog iskonskog što nas definira kao pojedince, ali i povezuje kao ljudska bića. Nazivi radova naglašeno su asocijativnog karaktera te potiču na maštanje, sanjarenje i prisjećanje na neka druga vremena povremeno inicirajući određena stanja i emocije….”

Biografija umjetnice:

Nevena Živić, rođena 02.02.1990 u Somboru, Republika Srbija. Odrasla u Batini, malom mjestu kraj Dunava. 2009. godine završila Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, slikarski dizajner. Magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo (pod mentorstvom prof. Antona Vrlića i Berislava Valušeka, “Igra obojanih polja-simbolika boje), 2016. godine. Iste godine polaže dopunsko psihološko-pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu u Rijeci.  2019. godine završila Stručno osposobljavanje u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka (kreator lutaka, slikar, tehnolog). Do danas realizirala nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na skupnim izložbama i projektima. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2020. godine i Kreativne industrije Europe. Radi kao vanjski suradnik restaurator na raznim projektima. Živi i radi u Rijeci, ali često boravi i u Baranji. Začetnica projekta Waking up/Buđenje.

Izložba u Galeriji Loža ostaje otvorena do 21. srpnja 2024.

O izložbi Ivane Barišić Tomšić viša kustosica Sonja Švec Španjol je zapisala:

“Djetinjstvo često predstavlja onaj bezbrižni period života kojeg se najčešće prisjećamo s nostalgijom, ali i sjetom. To je vrijeme kada smo bili najiskreniji, najslobodniji i kada smo mogli biti to što jesmo – bez kalkulacija i opterećivanja što će biti sutra.  

Ivana Barišić Tomšić od 2018. godine stvara ciklus crteža i slika unutar kojeg bilježi vlastiti svakodnevni život, a ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca. Umjetnica bilježi njihov proces odrastanja interpretirajući pritom cijeli spektar emocija, stanja, raspoloženja i događaja tj. svih onih zgoda i nezgoda koje se događaju na putu odrastanja. Posebni interes autorica iskazuje za onaj prijelomni trenutak kada dijete postaje odrastao čovjek. Naime, Ivana Barišić Tomšić planira likovno pratiti i bilježiti odrastanje vlastite djece toliko dugo koliko joj ona budu dopuštala. Tako ciklus „Klinci“ postaje dokument u vremenu i prostoru odnosno bilješka emocija, stanja, događanja i iskustava objedinjenih u vizualni dnevnik…”  

Biografija umjetnice:

Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru. Završila je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2000. godine, slikarski odjel. Iste godine upisala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2005. godine u klasi profesora Zlatka Kesera. Zaposlila se 2005. godine u Osnovnoj školi Čazma kao učiteljica likovne kulture. Ovo joj je trinaesta samostalna izložba, a sudjelovala  je na više od 50 skupnih izložbi. Autorica je likovnog rješenja plakata na pročelju tvrtke CROZ u Zagrebu 2018. godine.

Nagrađena je 2003. godine na skupnoj izložbi „Moj doživljaj muke“ u Galeriji Kristofor Stanković u Zagrebu. Članica HDLU-a od 2007. godine.

Izložba u Galeriji Lapidarij ostaje otvorena do 30. srpnja 2024.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Komentariši