Sarajevske stogodišnjakinje: Nana Ajka napunila 104 godine, a Aziza sa 103 posti

Sarajevske stogodišnjakinje: Nana Ajka napunila 104 godine, a Aziza sa 103 posti
Share

Nanu Ajku Lokmić, stanovnicu Sumbuluše, koja je u maju ove godine napunila 104 godine posjetio je danas načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, dok su predsjedavajući Opštinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin na Sedreniku posjetili nanu Azizu Karić, koja je nedavno napunila 103 godine. Njih dvije nezvanično su najstarije stanovnice opštine Stari Grad.

Vedra i sa osmijehom na licu nana Ajka je 104. rođendan proslavila 4. maja, u periodu obilježavaja Dana Opštine Stari Grad, što je i bio povod za posjetu. Rođena je davne 1914. godine.

Nana je siroče iz Prvog svjetskog rata koje su u Sarajevo rođaci doveli kada su joj bile četiri godine, a već 100 godina živi u ulici Mejlijina, na Kovačima – u staroj bosanskoj kući. Ima četvero djece, sedmero unučadi i jedno praunuče. Nana Ajka kaže da ima divnu starost, da se svi brinu za nju i ugađaju joj. Ona je i veliki gurman, a najviše voli domaću hranu.

-Hrana više nije kao nekad i zato su ljudi i bolesni. Dok sam mogla uvijek sam sijala i imala domaće – sjetno se prisjeća Ajka, dok komšije tvrde da uvijek pravila najbolje baklave i ružice u mahali.

-Ostala je bez muža 1984. godine. Ali bez obzira na težak život, mama je uvijek voljela dobro druženje i pjesmu – ispričale su kćerke Zumreta i Zineta.

Ajka kaže da je život prije bio dosta jednostavniji. Preživjela je tri rata, a na životu je održalo druženje s porodicom i želja za životom. Kako kaže najmlađa kćerka Zumreta, nana je do stote godine živjela potpuno sama, dok je posljednje četiri godine uvijek neko od porodice s njom.

-Prije četiri godine umrla joj je i posljednja prijateljica u mahali, tako da trenutno ovdje više nema ove generacije – ispričala je Zumreta.

Ugodno druženje je prošlo u prepričavanju dogodovština i ukućani su rado podijelili životne priče nane Ajke s Hadžibajrićem.

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin posjetili su na Sedreniku Azizu Karić. Aziza je nedavno napunila 103. godinu, a u Starom Gradu živi već 31 godinu.

-Rodom je iz okoline Sokoca, ima tri kćerke i dva sina, koja su nažalost preminula – ispričala je Azizina snaha.

I u ovoj dubokoj starosti zdravlje je dosta dobro služi. Iako ima problema sa sluhom, nana Aziza može zvati kćerke telefonom, a redovno klanja, uči Kur'an i planira da isposti i ovaj ramazan, saopćeno je iz Opštine Stari Grad.