Priština: Fadil Vokrri sahranjen uz državne počasti

Priština: Fadil Vokrri sahranjen uz državne počasti
Share

Pred početak ukopa groblje su nadlijetala dvojica paraglajdera, koji su nosili sliku Fadila Vokrrija i natpis “Počivaj u miru legendo”.

PRIŠTINA (AA) – Legenda kosovskog sporta, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokrri sahranjen je danas uz visoke državne počasti na gradskom groblju u Prištini, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahrana Fadila Vokrrija, kao i odavanje počasti i komemorativna sjednica u Skupštini Kosova, organizovani su pod patronatom premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

Pored porodice i velikog broja sportista, sportskih radnika, prijatelja i građana, sahrani Fadila Vokrrija prisustvali su i najviši zvaničnici Kosova, predsjednik Skupštine Kadri Veseli, premijer Ramush Haradinaj, prvi zamjenik premijera Kosova Behxhet Pacolli i drugi ministri Vlade Kosova, poslanici Skupštine, predstavnici političkih partija, te predsjednici opština Priština i Podujevo, Shpend Ahmeti i Agim Velija.

Posljednju počast Fadilu Vokrriju odali su svojim prisustvom i predstavnici FIFA-e i UEFA-e, Zvonimir Boban i Zoran Laković, predstavnici Fudbalskog saveza Albanije, kao i Branko Ružić bivši potpredsjednik Fudbalskog kluba Partizan iz Beograda za koji je Vokrri igrao osamdesetih godina kada je bio jedan od najboljih fudbalera tadašnje Jugoslavije.

Bogata igračka karijera

Fudbalsku karijeru s nepunih 16 godina počeo je o lokalnom klubu Lapi iz Podujeva, a 1980. godine prelazi u Prištinu.

U redovima tog kluba, u sezoni 1982/83, plasirao se u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, u kojoj provodi narednih pet godina.

Timu Partizana, tadašnjem prvaku Jugoslavije, Vokrri se priključio 1986. godine, gdje ostaje dvije godine.

Po odlasku u inozemstvo, Vokrri je igrao jednu sezonu za francuski klub Nimmes, dvije godine u turskom Fenerbahceu, jednu sezonu u francuskom Burgesu.

Aktivnu igračku karijeru završio je u francuskom Montluconu, gdje je jedno vrijeme obavljao i dužnost direktora kluba.

Od Vokrrija su se, među ostalim, oprostili i njegovi bivši klubovi – Fenerbahce i Partizan.

Partizanov oproštaj

Podsjećajući na njegove izjave od prije nekoliko godina, beogradski klub je na svojim stranicama napisao kako je Vokrri, za godine provedene u Partizanu, rekao da su mu “bile najljepše tri godine u karijeri”.

“O Partizanu sam mislio sve najbolje i prije nego što sam došao u Beograd, a ono što sam doživio u njemu, bilo je mnogo ljepše od toga”, izjavio je Vokrri prije nekoliko godina.

“Navijači Partizana su ga bez rezerve zavoleli, jer je bio vrhunski fudbaler, beskompromisan borac na terenu, a i svojim ljudskim kvalitetima je ostavio dubok trag u Partizanu. Fadilje, počivaj u miru i neka ti je večna slava i hvala”, poručili su iz Partizana.

Za Jugoslaviju postigao šet golova

Vokrri je za nogometnu reprezentaciju Jugoslavije igrao u razdoblju od 1984. do 1987. godine.

Odigrao je ukupno 12 reprezentativnih utakmica i postigao šest golova.

Poslije napuštanja aktivne igračke karijere, Vokrri je ostao u nogometu.

Obavljao je dužnosti u raznim klubovima, a 2008. godine Vokrri je izabran za predsjednika Nogometnog saveza Kosova.

Povodom smrti Fadila Vokrrija, kosovski predsjednik Hashim Thaci je nedjelju proglasio danom žalosti.

“Čitava nacija je s velikim bolom i dubokom tugom primila vijest o preranoj smrti Fadila Vokrrija, najsjajnije zvijezde našeg sporta i šire. Sućut obitelji, prijateljima i navijačima. Počivaj u miru, kapetane”, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Izvor: Agencije