SIPA: Uhapšeno 16 osoba

SIPA: Uhapšeno 16 osoba
Share

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), proveli su akciju kodnog naziva “Albatros”.

“Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata. Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom”, piše u saopćenju Tužilaštva BiH.

“Uhapšeno je 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona. Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u osam objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu.

“Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa vršile krijumčarenje, iz BiH na područje Republike Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana R Srbije sa područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve s ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu”.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana189a. stava 1. u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.