Susret na najvišem nivou: Kancelarka Angela Merkel potvrdila dalju podršku Bosni i Hercegovini

Susret na najvišem nivou: Kancelarka Angela Merkel potvrdila dalju podršku Bosni i Hercegovini
Share

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel je izjavio kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezimirajući razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijer BiH, Denis Zvizdić, posebno je istakao nedvosmisleni stav Njamačke da je arhitektura Zapadnog Balkana završena i da nema nikakvih promjena granica, o čemu se, kako kaže, posljendjih mjeseci otvorila priča “koja izaziva nove tenzije i novu nervozu u našem regionu”. Zvizdić kaže kako je zadovoljan stavom Njemačke da cijelom regionu treba mir, saradnja, evropska perspektiva i ekonomski razvoj, jer jeto i stav BiH.

Zvizdić je ukazao na četiri prioriteta Vijeća ministara BiH, a to su integracija u NATO, ekonomski razvoj BiH, pitanje jačanja pravne države i sigurnosti, ali i jačanje regionalne saradnje.

Poručio je kako su najvažniji politički ciljevi bile i ostale evropske integracije BiH.

-Mogu da kažem da bez njemačke incijative koja je već 2014. pokrenuta ne bi bilo moguće da se današnji evropski procesi u BiH otvore – pojasnio je Zvizdić.

Dodao je kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu i te da je to najznačajniji vanjskopolitički prioritet za koji ne postoji alterantiva u BiH.

Zvizdić je izjavio kako će BiH brzo dati odgovore na dodatna pitanja koja je EU uputila i naveo kako je moguće ostvarivanje statusa kandidata u trenutnom sastavu Evropskog parlamenta, što je jedna od najvažnijih poruka koje je BiH poslala kada je riječ o svom evropskom putu.

-Drugi najvažniji prioritet je aktiviranje MAP-a, važno za članstvo u NATO savezu. Aktiviranje MAP-a je važna poruka za jačanje mira i sigurnosti u BiH, ali i cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana – dodao je Zvizdić.

Poručio je i kako su svi vitalni ekonomski parametri stalno u porastu u BiH i da se ekonomski procesi odvijaju u dobrom pravcu. Ipak, istakao je kako su potrebne još mnoge reforme koje će morati biti realizirane u predstojećem periodu.

-Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Vanjskotrgovinska razmjena iznosila je milijardu i 750 miliona eura tokom ove godine. Želimo ostvariti više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene – dodao je Zvizdić.

Kazao je kako BiH raspolaže dobrim prirodnim resursima, obrazovanom radnom snagom na čemu se može izgraditi ekonomski razvoj zemlje.

-Naravno da želimo i dalje da privlačimo strane investitore. Njemačke investitore pozivamo da investicije nastave u BiH. Njemačka je uvijek bila na listi tri najvažnija ekonomska partnera za BiH i iskreno se nadam da će to i u budućnosti tako ostati – kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao kako je razgovarano o tome šta je BiH uradila u proteklom periodu kada je riječ o nekoliko stvari.

-Jedna od pozitivnih stvari je i naša borba protiv pranja novca, protiv finansiranja terorizma, a i održavanja mira u proteklih nekoliko godina, ali tu su nam i dalje potrebne reforme – pojasnio je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH morati usvojiti novi krivični zakon koji ustvari treba da se harmonizuje s međunarodnim standardima kako bi bila uspješna borba protiv kriminala.

-Njemačka ostaje i bila je do sada najvažniji ekonomski, društveni, kulturni, iskreni partner BiH i u BiH imate iskrenog prijatelja i mi cijenimo ono što ste za nas učinili – dodao je Zvizdić.

Govoreći o migracijama u BiH, Zvizdić, se zahvalio EU na pruženoj pomoći, te naglasio kako BiH želi biti sastavni dio integralnog evropskog rješenja. Zvizdić je kazao kako je činjenica da migranti ne žele ostati u BiH, nikome od njih nije odobren azil i da oni teže ka putu prema EU.

Upitan za situaciju u Turskoj Zvizdić je kazao kako je ta zemlja u odnosu na BiH uvijek bila prijateljski orjentisana i da se nije miješala u unutrašnja pitanja, niti je bila protivnik evropskih i NATO integracija BiH.

Zvizdić upitan o tome da li je razogovarano o koracima u povećanju vanjskotrgovinske razmjene, ponovio je kako je u posljednjih sedam godina Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

-U prvih šest mjeseci ove godine je ta ekonomska saradnja, dostigla milijardu eura i ostvarit ćemo do dvije milijarde eura. Pokrivenost izvoza uvozom je 90 posto, a to govori o izbalansiranom odnosu – dodao je Zvizdić.

Kazao je kako to govori da je Njemačka spremna da prihvati bh. prozivode. Osvrnuo se i na niz koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorili bolji uslovi za investiranje u BiH.

Granice BIH i država zapadnog Balkana su neupitne

Njemačka kancelarka rekla je nakon sastanka da je teritorijalni integritet država zapadnog Balkana utvrđen i nedodirljiv.

“To treba svaki put iznova ponoviti, zato što postoje neke tendencije da se razgovara o granicama, a to ne može da se radi”, kazala je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom BiH, Denisom Zvizdićem.

Ona je napomenula da evropska perspektiva za sve države zapadnog Balkana postoji, te da BiH teži da što skorije dobije status kandidata za pristupanje.

“Zato će morati da se daju odgovori na stotine pitanja, a mi smo vladu i pojedine odgovorne osobe ohrabrili u tom kontekstu da i ona izostala pitanja brzo obrade”, napomenula je Merkel.

Prema njenim riječima, treća važna tačka za BiH je da dobije MAP.

“Njemačka vidi dobre uslove da se to okonča tokom ove godine”, poručila je kancelarka Merkel.

Ona je podsjetila da će u BiH izbori biti održani u oktobru, ali da reforma izbornog zakonodavstva, nažalost, do danas nije završena.

“Mislimo da Venecijanska komisija može biti ključ, kako bi se dostiglo neko rješenje, ali to pretpostavlja spremnost na kompromise sa svih strana”, naglasila je Merkel prenose Vijesti.ba.

Prema njenim riječima, od još večeg je značaja činjenica da u kontekstu reforme krivičnog prava u BiH postoji pravna praznina.

“Njemačka će obratiti pažnju da procesuiranje korupcije, organizovanog kriminala i terorizma mora biti omogućeno i ojačano. Zbog toga su pravne praznine nešto što nije korisno i nešto što nije prihvatljivo”, potcrtala je njemačka kancelarka.

Kako je navela, sa predsjedavajućim Zvizdićem razgovarala je i o perspektivi mladih ljudi, zbog čega je neophodan ekonomski razvoj.

“Njemačka kao važan ekonomski partner BiH može pomoći direktnim investicijama, ali prije svega i dualnim obrazovanjem. Ukazali smo na to da za naša preduzeća pitanje pravne zaštite jeste od velikog značaja”, naglasila je Merkel.

Prema njenim riječima, saradnja na zapadnom Balkanu je poboljšana, uprkos svim problemima, a naročito u okviru Berlinskog procesa.

“Sada moramo da vidimo kako ćemo pokrenuti naučnu fondaciju do sljedeće godine, jer upravo su pitanja nauke, obrazovanja i istraživanja od velikog značaja za budućnost zemalja zapadnog Balkana. Ohrabrujemo premijere država zapadnog Balkana da po tom pitanju blisko sarađuju”, istakla je Merkel.

Ona je Zvizdiću poželjela puno uspjeha u teškom poslu, kazavši da Njemačka stoji uz BiH, prenose Vijesti.ba.

“Ponekad smo zemlja koja otvoreno kaže šta želimo da bude bolje, ali imamo smisao za ono što je moguće. Hvala na Vašem radu i želimo Vašoj zemlji veliki uspjeh”, poručila je njemačka kancelarka.

Dio razgovora posvećen je i pitanju migrantske krize.

“BiH je prijavila dolazak većeg broja izbjeglica nego što je to bio slučaj prije godinu dana. Razgovarali smo i o uzrocima. To se može riješiti samo u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Mislim da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH. Istovremeno, želim da se zahvalim na tome što uprkos brojnim problemima, ove zemlja pokušava da se na humanitarni način ophodi sa izbjeglicama. Predsjedavajući Zvizdić kazao mi je da BiH zna iz vlastitog iskustva šta znali izbjeglištvo i progon na osnovu proteklih godina. Ipak, istog smo mišljenja da ilegalna migracija ne može biti put na kojem ćemo dostići Evropu”, zaključila je Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio kako BiH ima četiri prioriteta, a to su NATO integracije, evropske integracije, jačanje pravne države i sigurnosti.

“Bez njemačke inicijative ne bi bilo moguće da se procesi omoguće. Bez Berlinskog procesa ne bi bio moguć da se govori o integracijama zemalja Zapadnog Balkana… BiH ostaje odlučna da ostane na evropskom putu. U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa za to”, poručio je Zvizdić.

Napomenuo je da će brzo dati odgovore na dodatna pitanja i da je moguće ostvarivanje statusa kandidata.

“To vidimo kao jednu od najvažnijih poruka koje BiH šalje”, rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, aktiviranje MAP-a je također važna poruka za jačanje mira i sigurnosti.

“Svi ekonomski parametri su u porastu. Pred nama se nalaze još brojne reforme koje ćemo u narednom periodu morati da realizujemo. Zahvaljujući Berlinskom procesu je BiH dobila transportnu infrastrukturu od 120 miliona eura”, istakao Zvizdić.

Navo je da je Njemačka jedan od najvažnijih spoljno-trgovinskih partnera BiH.

“Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasniva na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su riješene”, kategoričan je Zvizdić, dodavši da o prekrajanju ne treba da se raspravlja.

“Pitanja sigurnosti su naročito značajana. Tu smo razgovarali o različitim oblastima. Moramo da usvojimo novi krivični zakon koji mora da se usaglasi sa međunarodnim standardima kako bismo uspješno mogli da se bavimo borbom protiv kriminala”, rekao je Zvizdić.