Reagovanje Predsjedavajućeg Denisa Zvizdića povodom pisma “novog” SDP-a

Reagovanje Predsjedavajućeg Denisa Zvizdića povodom pisma "novog" SDP-a
Share

Želim građanima BiH, posebno mladim ljudima, ponoviti pozitivnu i radosnu vijest da će Upitnik brzo biti dostavljen Evropskoj komisiji u Briselu, da će BiH dobiti kandidatski status čime će nepovratno biti potvrdjena evropska perspektiva BiH, biće aktiviran MAP za BiH što će biti naredni i ključni korak ka NATO integracijama i jačanju ambijenta mira, sigurnosti i stabilnosti, a građani BiH će, i to je najvaznija poruka za hronično neinformisani i politikanski SDP, dati konačni sud o radu ove vlasti”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se danas povodom određenih informacija objavljenih u medijima i SDP-ovog pisma u vezi sa Upitnikom koji BiH treba dostaviti Evropskoj komisiji.

“U vezi sa informacijama koje su danas objavljene u medijima i u vezi sa špekulativnim pismom koje je uputio SDP u vezi sa Upitnikom koji Bosna i Hercegovina treba dostaviti Evropskoj komisiji, zbog javnosti sam dužan da pojasnim nekoliko činjenica.

Vijeće ministara BiH je nakon osam godina blokade evropskog i NATO puta od strane stranaka koje danas najglasnije iskazuju “lažnu” zabrinutost, uspjelo otkloniti neslijeđene zastoje i snazno ubrzati evropske integracije BiH.

Upravo zbog navedenih činjenica da je ovo Vijeće ministara BiH uspjelo nadoknaditi nedostatak odgovornosti i nerad SDP-ovih kadrova, SDP pokušava zluradim politikantskim saopštenjima ubijediti javnost u ispravnost njihovih stavova, prešućujući javnosti činjenicu da se odgovorima na pitanja iz Upitnika ne mijenjaju zakoni, niti se bilo šta prihvata, niti odgovori na pitanja imaju supremaciju nad važećim zakonskim okvirom. Upitnik je baziran isključivo na načelu ustavnih nadležnosti, visokom nivou stručnosti i na prikazu aktuelnog stanja u državi. Na ovim principima su bazirani svi odgovori BIH.

Zbog svega navedenog, a posebno zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina u vrijeme SDP-ove vladavine stagnirala dok su ostale zemlje regiona napredovale, bilo bi neophodno da upravo SDP da javnosti precizan odgovor zašto su osam godina blokirali evropski i NATO put naše države? Ili odgovor na pitanje zašto rukovodeći kadrovi SDP-a nisu uradili ništa od obaveza koje je, posebno u periodu od 2010. do 2015., imala Bosna i Hercegovina u vezi sa EU integracijama? Šta su na evropskim integracijama BiH radili kadrovi SDP-a u vrijeme dok su susjedi Bosne i Hercegovine pravili progres i dobili kandidatski status: Crna Gora 2010, Srbija 2012, a Albanija 2014?

Odgovor je da kadrovi SDP-a nisu ništa uradili u vezi sa EU integracijama BiH. Zbog toga današnja “zabrinutost” SDP-a predstavlja vrhunac licemjerstva i providan pokušaj da se natjeraju građani BiH da zaborave katastrofalne rezultate SDP-ove vladavine koja ce ostati upamćena po višegodisnjoj blokadi evropskog puta BiH.

Jos je drastičniji primjer SDP-ove blokade NATO puta BiH, što je bio očiti ustupak SNSD-u kao tadašnjem, a prema aktuelnim informacijama i tajnim sastancima lidera SDP-a i SNSD-a, i sadašnjem političkom partneru. Naime, kadrovi SDP-a su i tada, kao i danas bili i ostali “zabrinuti” za NATO proces, ali nisu pokrenuli, kako bi se dodvorili svom savezniku Dodiku, uknjižbu niti jedne lokacije kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, zbog čega BiH nije mogla napredovati na putu NATO integracija.

Upravo su aktuelno Predsjednistvo BiH i Vijeće ministara BiH pokrenuli i završili registraciju vise od 30 lokacija vojne imovine čime su stvoreni uvjeti za aktivaciju MAP-a, kao izuzetno važnog koraka BiH ka NATO integracijama.

Dakle, želim građanima BiH, posebno mladim ljudima, ponoviti pozitivnu i radosnu vijest da će Upitnik brzo biti dostavljen Evropskoj komisiji u Briselu, da će BiH dobiti kandidatski status čime će nepovratno biti potvrdjena evropska perspektiva BiH, biće aktiviran MAP za BiH što će biti naredni i ključni korak ka NATO integracijama i jačanju ambijenta mira, sigurnosti i stabilnosti, a građani BiH će, i to je najvaznija poruka za hronično neinformisani i politikanski SDP, dati konačni sud o radu ove vlasti”.