Nikola Tesla 1924. godine o emancipaciji: Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno

Share

Nikola Tesla, genije s naših područja, je 1924. godine u ekskluzivnoj izjavi za „Galveston Daily News” objasnio zašto se nije ženio. Tada 68-godišnjak, Tesla prvo objašnjava šta je za njega idealna žena.

„Uvijek sam mislio da žena posjeduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osjećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”, kaže Tesla.

Ipak, nastavlja, sve se to počelo mijenjati.

„Sada je nježna žena blagog glasa kakvu sam obožavao gotovo nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu u tome da se što više izjednači s muškarcem – odjevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste”, rezimira genijalni naučnik razloge zbog kojih je ostao neženja.

„Žene”, kaže Tesla, „postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje, u kojem se žene nadmeću sa muškarcima, i u mnogim slučajevima zaista i uspjevaju zauzeti njihovo mjesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškarce u sjenu predstavlja znak propadanja civilizacije.”

„Praktično sva velika dostignuća muškarca dosad bila su nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenošću ženi. Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena vjerovala u njega, jer je želio zaslužiti njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova riskirao vlastiti život”, kaže Tesla.

„Sama žena je zapravo žrtva, umjesto da bude pobjednik, kao što je planirala. U njenom životu nema zadovoljstva. Ambiciozna je i često preko svojih granica želi postići sve što želi. Žene koje su neprestano uzbuđene zbog svoje ogromne ambicije da nadmaše muškarca u ovoj igri u isto vrijeme gube nešto što na kraju, čini mi se, vrijedi mnogo više nego što prazne počasti poslovnog ili profesionalnog uspjeha ikada mogu donijeti.”

“Naša civilizacija će potonuti u stanje koje nalazimo kod pčela, mrava i drugih insekata – u kojem se mužjaci bezobzirno ubijaju. U toj matrijarhalnoj imperiji vrijedit će ženska pravila”, proriče budućnost genije iz Smiljana.

Na kraju, Tesla podsjeća da je povijest puna primjera predivnog utjecaja neobičnih žena.

„Među njima su i majke velikih muškaraca. Ali njihov utjecaj ne temelji se u nakani da nadmaše muškarca, niti da se nadmeću s njime. Možda zato što predstavlja finiji i osjetljiviji instrument, žena instinktivno zna svoju moć i razumije da njena važnost leži u visokom položaju koji zauzima. Ali ono što je uzvišeno nikada se ne spušta na razinu običnoga”, zaključuje Tesla.