Istraživanja: Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije

Share

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španskih naučnika.

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuronauke dovodi u pitanje dosad poznate teorije, gdje hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo dovesti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi.

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da “nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone” u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, rekao je autor istraživanja sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla.

“Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina”, rekao je naučnik.

“Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa”, dodao je.

Naučnici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.

“Rezultati će bez sumnje izazvati mnoge rasprave”, rekao je za magazin Nature neuronaučnik Jason Snyder sa Univerziteta British Columbija.