Sigmar Gabriel odlazi: Nakon sastanka sa MVP BiH Crnadkom, njemački šef diplomatije najavio odlazak

Sigmar Gabriel odlazi: Nakon sastanka sa MVP BiH Crnadkom, njemački šef diplomatije najavio odlazak
Share

Ukratko nakon što se sastao sa našim Ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, njemački šef diplomatije Sigmar Gabriel (SPD) saopštio je njemačkoj javnosti da je njegova karijera Ministra završena.

Ovim je simbolično BiH dobila posebnu pažnju od Njemačke, koja je uvijek bila veliki prijatelj i zaštitnik BiH i njenog puta u demokratiju.

Sigmar Gabriel se u emotivnoj poruci zahvalio građanima Njemačke, a njegovom nasljedniku poželio uspješan rad za Njemačku i Evropu.

Danas je vođstvo SPD-a saopštilo Gabrielu da u novom kabinetu, koji čini koaliciona vlada SPD i CDU/CSU kancelarke Angele Merkel, poziciju Ministra vanjskih poslova najvjerovatnije preuzima Heiko Maas.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnja politička situacija u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak, neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja. Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a posebno koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podržavati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim aktuelnim temama u BiH.

Izvor: Njemački mediji