Svečana ceremonija dodjele nagrada SFF-a: Srce Sarajeva dobio film Aga

Share

Danas je svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu zatvoren takmičarski dio 24. Sarajevo Film Festivala, koji je ove godine ljubiteljima sedme umjetnosti predstavio 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

“Srce Sarajeva” za najbolji igrani film pripalo je ostvarenju “Aga” (Bugarska, Grčka, Francuska) Milke Lazarova, koji je istaknuo da je njegovo srce već odavno u Sarajevu, dok je “Srce Sarajeva” za najboljeg režisera igranog filma uručeno Ioani Uricaru za ostvarenje “Limunada”.

Istaknuti hrvatski glumac Leon Lučev osvojio je “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca u okviru Takmičarskog programa igrani film, za ulogu u filmu “Teret” Ognjena Glavonića.

“Srce Sarajeva” za najbolju glumicu u okviru iste kategorije pripalo je Zsofiji Szamosi za kreaciju u filmu “Jedan dan” Zsofije Szilagyi.

U kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma, “Srce Sarajeva” pripalo je filmu “Srbenka” (Hrvatska) Nebojše Slijepčevića, a u okviru iste kategorije dodijeljene su još dvije nagrade – Nagrada za ljudska prava filmu “Araf” (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna te Specijalna nagrada žirija ostvarenju “Devetomjesečni rat” (Mađarska, Katar) Laszla Csuja.

“Posljednji poziv” (Mađarska) Hajni Kis dobio je “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film, dok je u kategoriji Takmičarskog programa za kratki film “Srce Sarajeva” pripalo filmu “Dah” (BiH) Ermina Brave, a Special Mention filmu “Ledeni bregovi” (Grčka, SAD) Eirini Vianelli.

Dodjeli zvaničnih nagrada “Srce Sarajeva” prethodilo je i uručenje Cine Link nagrada.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zabilježio je više od 100.000 posjetilaca te oko 2.600 akreditovanih gostiju.

Posljednji festivalski dan, petak 17. august, rezervisan je za projekcije nagrađenih ostvarenja u svim kategorijama.

Izvor: Agencije