Osmo izdanje zeničkog dokuMfesta

Osmo izdanje zeničkog dokuMfesta
Share

Osmo izdanje zeničkog dokuMfesta, jedinog festivala muzičkih dokumentaraca u BiH, zakazano je za kraj ljeta, od 30. 8. do 2. 9. 2023. Festival je internacionalnog karaktera i posvećen je produkciji filmova iz zemalja bivše Jugoslavije.

Dokumfest će, po uobičajenoj praksi, otvoriti pobjednički film iz 2022., ”Skroz Sarajevo” autorskog dvojca Nenada Đurića i Omara Kuštrića, a iz programa organizator izdvaja ”Rock art Imagination”, filmsku priču o zeničkom rock slikaru Milenku Šećeroviću koju kao autor potpisuje Dragan Gavrilović (na programu 02. 09.) te film ”Svjetla Sarajeva” o popularnoj grupi Zabranjeno pušenje u režiji Srđana Perkića, dokumentarac koji je već nagrađivan na nekoliko filmskih festivala, a u Zenici će biti prikazan 1. 9.

Prošlogodišnji festival publika će pamtiti ne samo po pobjedničkom filmu, koji je privukao vrlo veliku pažnju, već i po dokumentarcu ”Sonnyboy iz Stubičke Slatine” (autor Aleksej Gotthardy-Pavlovsky), jer je glavni junak filma, znameniti blues usnoharmonikaš Krešo Oremuš, poslije projekcije izveo sjajan jamm-koncert u kojem su mu društvo činili Dado Topić. Peco Petej i zenička veteranska rock grupa Taxi Band. Zanimljivo je da će Taxi Band izvesti i koncert nakon projekcije filma “Rock arrt Imagination”.