Otvorena izložba Hibe Mustafić “Na nJedrima bosanskim”

Otvorena izložba Hibe Mustafić "Na nJedrima bosanskim"
Share

Večeras, u 19 sati, u galeriji MAK muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, otvorena je samostalna izložba izuzetne bosanskohercegovačke umjetnice Hibe Mustafić.

Hiba Mustafić se aktivno bavi umjetničkim radom već 40 godina, a ovo je njena 12. samostalna izložba.  

Postavka izložbe “Na nJedrima bosanskim” predstavlja njen opus slika nastalih 2019. i 2020. godine.

Umjetnica Mustafić je pored ostalog govorila i o uticaju aktuelne situacije izazvane COVID-19 pandemijom na kreativno stvaranje, ali i kako i pored toga postoji način da se pronađe inspiracija za umjetničko stvaralaštvo:

Hvala svima vama koji ste došli večeras da me podržite u ovim izuzetno teškim uslovima u kojima trenutno živimo i radimo. Po prirodi sam emotivna osoba i sva ova nova pravila koja nam zabranjuju konktakte i bliskost utječu na mene i moj način rada. No spas i utjehu nalazim u prirodi. Prirodnim ljepotama naša Bosna i Hercegovina obiluje i predstavljaju neiscpran izvor inspiracije. Za sve pejzaže koje sam predstavila na ovoj izložbi inspiraciju sam pronašla na našim planinama, rijekama, jezerima…“, kazala je Mustafić.

Hiba Mustafić je od 2014. godine predsjednica Udruženja likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo pa je čast da otvori izložbu pripala predsjedniku ovog Društva Franji Topiću.

“Hiba je izuzetna žena i umjetnica i drago nam je da joj možemo biti podrška”, kazao je Franjo Topić.

Pokrovitelji izložbe “„Na nJedrima bosanskim“ su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i HKD “Napredak”.

O umjetnici

O umjetničkom radu Hibe Mustafić svojevremeno je pisao i govorio jedan od najboljih kritičara i poznavalaca BiH umjetnosti, pokojni Vojislav Vujanović:

….U samom načinu gradnje slike Hiba Mustafić ne ostavlja trag svoga duktusa i ne dozvoljava da bilo koji dio slike ostane nepokriven bojom, boja
je utisnuta u plohu na kojoj se udomljuje njena slika. Ona poštuje klasični princip da boja živi isključivo snagom svoga pigmenta, bez elemenata kojima bi naknadno slici dodala i faktor u kojem bi se očuvao identitet umjetnika ostavljajući trag kičice iza sebe, svjedočeći o zanosu u stvaranju slike, oblikukući reljef koji bi se razigravao u slobodnom prostoru slike.
..

Dva su inspirativna izvorišta iz kojih Hiba Alajbegović Mustafić crpi svoju stvaralačku energiju i udovoljava našoj likovnoj znatiželji i budi u nama voljnost da tragamo za značenjima koja je umjetnica utkala u vizualni sloj svoje slike.

Njen stvaralački postupak možemo dvostruko okarakterisati:
kao koloristički i kao impresionistički.

– Vojislav Vujanović

                       Hari M.