Najava izložbe: „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak

Najava izložbe: „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak
Share

Otvorenje samostalne izložbe „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak biće u srijedu 22. studenog 2023. u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Ciklus „Moja Rijeka“ sastoji se od 12 radova formata 420 x 594 mm izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija. Djela su nastala u proteklih godinu dana te će premijerno biti predstavljena publici upravo u umjetničinom rodnom gradu. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

O izložbi

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure – dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini. U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima. 

Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“. Sva iskustva, poznanstva, inspirativne vizure, spoznaje, znanja i uspomene koje je stekla za vrijeme boravka i studija u Rijeci, Rusak je dematerijalizirala u vrijednosti, emocije i energiju. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“. No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin. 

Djela namjerno ne nose nazive koji bi konkretnije naznačili sadržaj, jer je sav sadržaj utkan upravo tamo gdje ga promatrač treba pronaći i osjetiti – u energiji pojedinog rada. Oblici bude asocijacije na poznate vizure, boje nose duboku simboliku, komadići novinskih monotipija prenose i talože sve ono dubinski i iskonski proživljeno, a perforacije prizivaju autentično, meditativno i intuitivno u prvi plan. Kompozicije su kompleksne i slojevite, koloristički, taktilno i materično zasićene s puno dinamičnog i ritmičnog zbivanja, a opet usklađene i uravnotežene s naglašenom poetikom autorice koja je meditativnim pristupom i autentičnim izborom medija i gradivnih sredstava oslikala dubinu svoje duše.  (iz kataloga izložbe – predgovor kustosice Sonje Švec Španjol)

O umjetnici

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2013. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Izlagala je na sedam samostalnih izložbi te većem broju grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Završila je poslijediplomski program Ritha Practitioner za rad s darovitim učenicima 2022. godine, a 2023. godine i poslijediplomski program za Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Radboud Sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj. Članica je Hrvatskog društva likovnog društva (HDLU) Varaždin. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija. 

Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca 2023.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.