Trgovinske mjere: Predsjednik SAD-a potpisao je zahtjev za izmjenu carina na uvoz čelika i aluminijuma

Trgovinske mjere: Predsjednik SAD-a potpisao je zahtjev za izmjenu carina na uvoz čelika i aluminijuma
Share

Predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao je zahtjev za izmjenu carinskih taksi za uvoz čelika i aluminijuma, kao što je i najavio za danas. Tramp je rekao da će biti “veoma fer i fleksibilan” i ponovio da ostaje pri stavu da će taksa na čelik biti 25 odsto, a na aluminijum 10 odsto, kao i da se nove tarife neće odnositi na Meksiko i Kanadu.

“Mjere koje smo danas preduzeli nisu pitanje izbora već pitanje neophodnosti zbog naše bezbjednosti” rekao je Tramp potpisujući dokument.

Nova odluka trebala bi stupiti na snagu za 15 dana. On je već  ranije nagovijestio da se odluka o novim carinama neće odnositi na “prave prijatelje SAD-a”, najavljujući da će od odluke biti izuzeti Meksiko i Kanada.

“Moramo štiti i graditi naše industrije čelika i aluminijuma, a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske”, naveo je Tramp na twitteru.

Potpis na dokument kojim se uvode nove tarife Tramp je stavio upravo na dan kada je 11 zemalja potpisalo Sveobuhvatni progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), čiji je cilj uklanjanje prepreka u trgovini.

Većina analitičara smatra kako je ovim zvanično otpočeo trgovinski rat SAD-a sa ostatkom svijeta.

Ove mjere je Tramp indirektno najavio na ekonomskom forumu u Davosu, gdje je Predsjednik SAD-a naglasio da on misli kako trgovina mora da bude recipročna i poštena.

Na upozorenje od nekih evropskih zemalja da će ovim mjerama biti otvoren tzv. trgovinski rat Predsjednik SAD-a je, u svom stilu, odgovorio “trgovinski rat je dobar, jer će možda SAD izaći kao pobjednik“. I na pitanje zbog čega misli da bi to moglo biti dobro za SAD, ako npr. neka zemlja uvede carine na američke proizvode, Predsjednik SAD-a je opet u svome stilu odgovorio “vidite, ako SAD u poslovanju s nekom zemlje ima do sada minus od 100 milijardi dolara, onda mi više nećemo poslovati s tom zemljom, te ćemo tako biti u plusu“.