Psihologija: Kako društvene mreže zadržavaju korisnike?

Share

Društvene mreže poput Twittera, Instagrama i Facebooka koriste znanje psihologa kako bi napravili aplikacije koje će probuditi zanimanje korisnika, ali i natjerati ga da se stalno vraća po novo iskustvo.

Ovaj efekat postižu stalnim obavijestima, vijestima, novim mogućnostima, ali i zahtjevima za reakcijom.

Tako naprimjer Instagram šalje svojim korisnicima na pametni telefon desetine notifikacija svakog dana i poziva ih da pogledaju “Stories”kako bi saznali šta su drugi korisnici zanimljivo radili i šta su novo objavili.

“Notifikacije se obraćaju samo vama i pozivaju vas da se vratite u aplikaciju. To je najbolji način za privlačenje korisnika”, rekao je za Business Insider Randy Nelson, analitičar kompanije Sensor Tower.

“Stories” odnosno priče, koje su bile kopija Snapchatovih “storiesa” izvrstan su način da “izgubite” vrijeme na Instagramu.

Čim uđete u aplikaciju, dočekuju vas na vrhu stranice, a kad jednom kliknete na priču, aplikacija vas automatski prebacuje s jedne na drugu tjerajući vas da gledate tuđe fotografije i videa.

Za nove generacije, koje svijet doživljavaju kroz prizmu vizualnog, Instagram je savršena “droga”. Gomila fotografija i videa, novi filteri za fotografije, ali i mogućnost kreativnog izražavanja, privlače milione korisnika, piše Business Insider.

Facebook može zahvaliti i činjenici da se korisnik pomoću profila na Facebooku može ulogovati u druge aplikacije ili stranice. Tako činjenica da neko ima Facebook profil puno olakšava korištenje i drugih stranica. Facebook koristi i korisnikove emocije kako bi mu postao neizostavan dio života.

Opcija “Memories” ili “Dogodilo se na današnji dan” privlači korisnike da se podsjete šta su na taj dan u prošlosti radili, kako su se osjećali, s kim su se družili. I tako svaki dan.

Povlačenje prstom lijevo ili desno čini se jednostavnim i može zadržati pažnju korisnika satima. Pored toga u pozadini je i tehnika igre na sreću, jer korisnik nikad ne zna ko će mu se sljedeći pojaviti na ekranu, a možda baš ta osoba bude njegova (ili njezina) nova ljubav ili srodna duša.