PUTIN: Optužba mora ići kroz službene kanale, a ne kroz medije ili viku u Kongresu

PUTIN: Optužba mora ići kroz službene kanale, a ne kroz medije ili viku u Kongresu
Share

Ruski predsjednik kaže da Rusija mora analizirati dokaze o krivici pojedinaca optuženih za miješanje u izbore u SAD-u, ali za to postoje zakonski propisani kanali i način kako se nešto dokazuje ili istražuje, a ne vikom kroz medije i u američkom Kongresu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu američkoj televiziji NBC rekao je da Rusija mora najprije analizirati dokaze o krivnji pojedinaca optuženih u SAD-u za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine, a potom će donijeti neovisnu odluku o tome jesu li oni krivi ili ne.

“Rusija ne može odgovoriti na optužbe ako optuženi pojedinci nisu prekršili ruske zakone”, istaknuo je Putin u intervjuu, čiji su dijelovi emitirani u petak, prenosi Tanjug agenciju Tass.

“Uza sve dužno poštovanje osobno vama [voditeljici Megyn Kelly] i Kongresu, morate imati ljude koji su stručni u području prava i to stopostotno. A visokoobrazovani ljudi moraju razumijeti da mi u Rusiji ne možemo kazneno goniti ljude ako oni nisu prekršili ruski zakon”, rekao je ruski predsjednik.

Putin: Službeni kanali, a ne vika

Kada je voditeljica rekla da i ona ima diplomu iz područja prava, Putin je rekao da onda ona mora shvatiti da je potrebno uputiti službeni upit javnom tužitelju Ruske Federacije.

“Dajte nam dokument, uputite nam službeni zahtjev. To mora proći kroz službene kanale, a ne kroz medije ili viku u američkom Kongresu”, naglasio je Putin.

Washington optužuje Moskvu za miješanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, a istrage o navodnom miješanju trenutno su u toku pod pokroviteljstvom FBI-a, specijalnih odbora za obavještavanje u američkom Senatu i Predstavničkom domu, kao i tima specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Američki predsjednik Donald Trump i ključni dužnosnici njegove administracije više puta su odbacili navode o dosluhu s ruskim izaslanicima tokom burne izborne trke, a i Moskva je u više navrata odbacila optužbe da je pokušala uticati na tok izbora u SAD.

Izvor: Agencije