Robot koji će uskoro spašavati živote

Share

Naučnici sa Instituta Max Planck u Stuttgartu su razvili gumenog, malog robota, koji svojim izgledom, ali i kretanjem, podsjeća na crva, a vjeruju kako će ga moći koristiti u medicinske svrhe.

Robot, koji je manji od novčića, izrađen je od mekane gume s magnetskim česticama. Naučnici će koristiti magnetsko polje, koje će im omugućiti kontrolu nad robotom i njegovom kretnjom.

Naučnici  su rekli da su im mala stvorenja poput meduza, gusjenica, bila glavna inspiracija za stvaranje ovog mini robota.

Ovaj “crvorobot” kako su ga nazvali, ima razne mogučnosti: on može da skače, puže i pliva, a zahvaljujući svojoj glatkoj površini može zaobilaziti mišiće i organe u tijelu. Mogao bi i putovati žilama da otpusti lijek na potrebno mjesto. Njegova struktura omogućuje da se kreće i u mokrom i suhom okruženju.

Čak i sa svime time što može, Metin Siddi, koji je i vodio ovo istraživanje, izjavio je da ga još uvijek smatraju “minimalističkim robotom”.

Metin Siddi tvrdi kako je robot sasvim dovoljno malen da bismo ga bez problema mogli progutati i izbaciti uriniranjem. Postoji mogućnost da bude ubrizgan u venski sistem, da što prije dođe do područja koje treba hitno lijek.

Za mnoge ljude, ideja da jedan ovakav robot doprema lijekove unutar tijela, može biti, u najmanju ruku, neprijatna. Svejedno, robotića je lako pronaći i pomoću ultrazvuka.

Metin Siddi je dodao, kako vrijedno rade na prototipu još jednog manjeg robota, ali i na jednoj biorastvorljivoj verziji. Takva verzija robota bi se nakon uspješno obavljenog zadatka – jednostavno razgradila u samom tijelu bez ikakvih problema.