SAD i OHR: Osuda deklaracije

SAD i OHR: Osuda deklaracije
Share

Povodom skandalozne “deklaracije” koja je usvojena u Skupštini Kantona 10, a kojom se negiraju presude Haškog tribunala i jednom evropskom narodu imputira stvaranje “islamskog Kalifata”, oglasio se Visoki Predstavnik u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazna osnova za put ka pomirenju i boljoj budućnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine”, potcrtali su iz OHR-a.

“Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera”, navode iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, Skupština Kantona 10 juče je na prijedlog Kluba Hrvata usvojila deklaraciju koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu, opredjeljenost za stvaranje trečeg entiteta, kao i imputiranje najbrojnijem naordu u BiH, da teži stvaranju tzv. Kalifata.

Podsjećamo da je istog dana i jedan od protagonista ove skandalozne politike Božo Ljubić ultimativno “zaprijetio scenarijima iz ratnih devedesetih, optužio OHR kao krivca za stanje u BiH i dao “ultimatum” SAD-u i EU-i u vezi implementiranja izbornog zakona onako kako je on zamislio.

Povodom ovih dešavanja reagovao je i SDA Livno.

-Ovim putem obavještavamo javnost da je za Kantonalni odbor SDA Livno neprihvatljiva u potpunosti usvojena Deklaracija od strane jednog zakonodavnog organa koje je pokazalo svu protivbošnjačku stranu hrvatske politike u Kantonu 10. Deklaracija nije ništa drugo nego “napad” na drugi narod kojeg se bez presuda optužuje za rušenje BiH, što bi se u drugim područjima nazvalo poremećajem “projekcije”, pogotovo što se traži promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma radi trećeg entiteta kao predizborna želja i jedini argument za dobijanje glasova jer ništa drugo određena politika nema za ponuditi.

lako smo svjesni ovog početka predizborne “igre”, sasvim ozbiljne posljedice može imati kolektivno prozivanje i širenje međunacionalne netrpeljivosti i sve napisano predstavlja potencijalno opasne konstrukcije iz teksta deklaracije, a pogotovo plašenje Evrope stvaranjem islamskog kalifata u srcu Evrope od strane bošnjačke politike i slično – navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Livno.

Deklaracija utiče i na međunarodni ugled Republike Hrvatske

Sadržaj skandalozne deklaracije koja će sigurno ostaviti negativan trag i na međunarodni ugled našeg susjeda Republike Hrvatske možete pogledati ovdje (objavljeno u medijima):